Медаљу „Витез Павла Бакића“ уручио је Радовану Б. Милићу, организатору истраживања архивске грађе о Павлу Бакићу у Државном архиву у Бечу, Владета Коларевић, председник скупштине Удружења „Павле Бакић“, на Дворинама под Венчацом 4. јануара 2020. године.

У другој половини новембра и првој половини децембра петочлани тим наших људи, који живе и раде у Словенији и Аустрији, обавио је детаљна истраживања архивске грађе у бечком архиву из заоставштине Павла Бакића, последњег српског деспота, с почетка 16. века.

-Добили смо 20 кутија са документима о Павлу Бакићу, написаним на латинском језику, али има и доста докумената на турском језику, тако да би започета истраживања у бечком архиву требало наставити – рекао нам је Милић и додао: -Замолио сам моју пријатељицу Ивану Шиконија, преводиоца са латинског на словеначки језик, да погледа један од докумената и да ми каже суштину. Рекла ми је да у том документу Павле Бакић обавештава цара Фердинанда да је заробио 101 Турчина у боју и да их је предао Аустријанцима на даљу надлежност.



Документ у коме Павле Бакић обавештава цара Фердинанда о томе да је заробио 101 Турчина у једној од битака почетком 1533. године

Чланови истраживачког тима: Радован Б. Милић, Снежана Михаиловић, Никола Станић, Драган Стајић и Бобан Радовић, током једномесечног рада у Државном архиву у Бечу пронашли су укупно 26 докумената, са 70 страна, који углавном представљају писма Павла Бакића. После превођења докумената са латинског на српски језик биће створени услови и за публиковање докумената, за шта ће покушати у наредном периоду да обезбеди средства Удружење „Павле Бакић“.





Захвалница Снежани Михаиловић (родом из Краљева, живи и ради у Бечу)





Захвалнице ће Никола Станић уручити, када се врати у Аустрију, Бобану Радовићу и Драгану Стајићу, који овог пута нису могли да дођу у Аранђеловац


О раду истраживачког тима и пронађеним архивским документима о Павлу Бакићу писали су бројни Интернет портали српске дијаспоре у Европи и широм света. Многи су преносили и текстове нашег Интернет портала „еСтварност“ и портала „Трагови“ Радована Б. Милића, па је тако настала и идеја о проширивању сарадње два наведена портала са свим другим порталима свугде где живе и раде Срби.

 



Протокол о сарадњи портала „Трагови“ и „еСтварност“ потписали су Радован Б. Милић и Драган Тодоровић 4. јануара 2020. године


На Дворинама је боравила и екипа ТВ „Сунце“, новинар Александра Бињевић и сниматељ Никола Анђелковић, који су уредно забележили свечани догађај.