Транспаренти „НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ“, икона Светог архангела Гаврила, црквени барјаци и крст са разапетим Исусом Христом на челу литије.

Вечерас се на градском тргу сабрало више од хиљаду Аранђеловчана, који су се, предвођени свештенством Орашачког намесништва Српске православне цркве, упутили градским улицама до цркве Светих апостола Петра и Павла, где је приређен молебан за спас православних светиња у Црној Гори.
Аранђеловачки глумац Микица Петронијевић врхунски је интерпретирао изводе из једног од најзначајнијих дела владике Николаја Велимировића „Небеска литургија“, у коме је кроз разговор Светог Саве и Бога предсказано шта ће бити са Србима. Свети владика је све погодио, као да данас са нама описује земаљске (не)прилике, у коме су „свештеници вером ослабили, а калуђери посте оставили“ или да „девојке свилу носе, а грехом се поносе“, док се „млади момци поштењу смеју“.
Грађанима Аранђеловца, од којих су многи у рукама држали своје кућне, славске, иконе, обратили су се и угледни гости: проф. др Душан Пророковић, историчар др Александар Раковић и проф. др Часлав Копривица.
проф. др Часлав Копривица говори свештенству Орашачког намесништва Шумадијске епархије и грађанима Аранђеловца, којих оволико није било окупљено још од петооктобарских промена пре две деценије
На нашем Интернет порталу „еСтварност“ објавили смо 23. јануара ове године текст с насловом „Позив Аранђеловчанима да дођу на литију на градски трг у суботу 1. фебруара ове године“ (http://www.stvarnost.rs/aktuelno/poziv-arandjelovcanima-da-dodju-na-litiju-na-gradskom-trgu-u-subotu-1-februara-ove-godine).
Тад смо и ово написали: „као што знате протестна окупљања и литије разбуктали су се широм Црне Горе. Из срца Шумадије браћи и сестрама у Црној Гори, који су стали на браник српства и очувања православних светиња, поруку солидарности и подршке на најлепши начин можемо упутити што масовнијим окупљањем на градском тргу у Аранђеловцу 1. фебруара 2020. године. СПАСИМО ПРАВОСЛАВНЕ СВЕТИЊЕ У ЦРНОЈ ГОРИ!“
На понос свих који су учествовали на вечерашњој литији и молебану у храму „Светих апостола Петра и Павла“, а и на понос оних који нису дошли на градски трг (јер су имали достојне представнике), Аранђеловчани су показали да могу да буду солидарни, када су угрожени витални интереси српског народа.
Препоручујемо Вам и да погледате прилог новинарке Телевизије „Сунце“ Александре Бињовић и сниматеља Николе Анђелковића:



Текст и фото: ДТ
(Извор: РТВ „Сунце“, You Tube, 1. фебруар 2020. године)