БЕОГРАД – Србија је учинила све да испуни услове који су пред њу постављањи не европском путу и „лопта је сада у европском дворишту”, поручио је данас председник Србије Томислав Николић.

Николић је, по завршетку разговора са грчким председником Каролосом Папуљасом, рекао да Србија очекује одлуку које ће чинити прекретницу у њеној истоји, али да на раскрсници стоји мирна, јер зна да је одговорна и искрена и према Европској Унији и према самој себи.

„Ускоро очекујемо одлуку у чијем доношењу ће учествовати и наши грчки пријатељи. Ради се о одлуци која ће чинити прекретницу у нашој историји. Та одлука ће бити сигнал да ли је Србија пожељна да буде део европске породице или не”, казао је НИколић.

Он је Грчкој захвалио на сталној подршци свим стратешким и спољнополитичким приоритетима Србије - процесу евроинтеграција, заштити суверените и територијалног интегритета и унапређењу регионалне сарадње, као и на принципјелном ставу према у вези са напризнавањем Косова и Метохије.

„Ми знамо да је Грчка као наш пријатељ потпуно уз нас. Очекујемо да наше пријатељство према неким другим чланицама буде узвраћено, тако што ће Србија имати могућности да обезбеди својим грађанима бољи живот и наду у бољу будућност”, поручио је председник Србије.

Он је навео да је сарадња Грчке и Србије на високом ниову у свим сегментима, да је та земља једна од највећих инвеститора у Србију, али да постоје значајне могућности за унапређење и повећање обима робне размене, на чему ће се радити у будухћности.

„Са уложених 2,2 милијарде евра Грчка је једна од највећих инвестритора у Србији и једна од најзначајнијих у банкарству, енергетици, некретинима, хотелијерству, цементу... Ипак, постоје значајне могућности за унапређење и повећање обима робне размене”, казао је Николић.

Према његовим речима, након добијања датума за почетак преговора Србија ће бити још атрактивнија дестинација, не само за проширење постојећих капацитета сарадње, већ и за нове инвестиције.

„Србија ће бити атрактивнија за нове инвеститоре из Грчке, који ће овде наћи не само лукративне послове, већ и одане пријхатеље. Истовремено, реформом правосуђа, ефикасном борбом против корупције, стварамо амбијент који у корелацији са географским пореклом креира оптималне услове за експанзију привреде”, навео је Николић.

Николић је указао и да су активности две земље у различитим областима веома живе и подсаетио да су до сада ратификована 32 билатерлана споразума , а да је у припреми Споразум о социјалном осигурању и Протокол за спровођење Споразума о реадсмисији са ЕУ.

„На тај начин ћемо конкретизовати политички дијалог са циљем да се сарадња два пријатељска народа унапреди у различитим областима”, закључио је Николић.

Председник Грчке Каролас Папуљас изјавио је данас да Грчка снажно подржава додељивање датума за почетак приступних преговора Србије са Европском унијом.

„Чврсто подржавамо процес укључења Србије у ЕУ и непосредно додељивање датума за отпочињање приступних преговора”, изјавио је Папуљас на заједничкој конференцији за новинаре са преседником Србије Томиславом Николићем.

Он је оценио да су односи двеју земаља „изванредни”, али да постоји значајан простор за њихово даље унапређење.

„Искрена, стабилна и плодна сарадња наше две земље представља симбол за стабилност и благостање Балкана и целе Европе”, рекао је грчки председник.

„Наше две земље представљају значајан фактор стабилности и безбедности у Југоисточној Европи”, оценио је он и додао да ће укључење Србије у ЕУ знатно допринети развоју региона.

Папуљас је захвалио Николићу на сталној подршци Србије када је реч о кипарском питању и додао да је са председником Србије разговарао и о унапређењу билатералних односа и јачању политичких, културних и економских веза, процесу евроинтеграција и питању имена Бивше Југословенске Републике Македоније.

Грчка, према његовим речима, има искрену намеру да решење за питање имена северног суседа буде што пре пронађено јер је то у складу са политиком добросуседских односа која је, како је истакао, и главни предуслов за будућност свих земаља кандидата за чланство у ЕУ.

Николић и Папуљас разменили оредење

Председници Србије и Грчке Томислав Николић и Каролос Папуљас разменили су данас ордење за изузетне заслуге у развијању пријатељских односа и сарадње две земље.

Николић је Папуљасу у Палати Србија уручио ореден Орден Републике Србије на ленти за заслуге у развиању и учевршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа Србије и Грчке, а Папуљас Николићу Орден Великог крста реда спаситетеља, установљен 1829. године као први истакнути орден за изузетност у Грчкој.
Танјуг
објављено: 18.06.2013.