Većina danas najvažnijih lidera i političara na zapadnom Balkanu vodi poreklo, rođeni su ili živeli na prostorima Bosne i Hercegovine. Veze sa BiH imaju Aleksandar Vučić, Boris Tadić, Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Zoran Milanović, Milan Bandić...

Aleksandar Vučić poreklom iz mesta Ćipuljići kod Bugojna

Malo je poznato da je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane, predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, poreklom iz mesta Ćipuljići kod Bugojna. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (devojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini.

Otac Anđelko, kako piše u Vučićevoj biografiji, rođen je početkom Drugog svetskog rata nedaleko od Beograda, jer su njegovu majku Dragicu, poreklom iz Šipova, proterale Pavelićeve ustaše iz Bugojna. Tada su ubili njenog muža Anđelka, Vučičevog dedu, pradedu Radeta, stričeve, skoro celu porodicu. Otac Anđelko preživio je jer je bio u majčinom stomaku. Vučića i danas ima u Bugojnu.

Milan Bandić rođen je u zaseoku kod Gruda

Gradonačelnik Zagreba i kandidat na izborima za predsednika Hrvatske 2009. godine Milan Bandić rođen je u zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda, gde je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.
Dragan Đilas

Malo je poznato da i porodica gradonačelnika Beograda i predsednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa ima, takođe, korene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, prema predanju, u Bosnu došli iz Istre, da bi kasnije deo njih otišao u Crnu Goru, a bilo ih je i na Kosovu i Metohiji.

Zoran Milanović poreklom je iz zapadne Bosne

I aktuelni premijer Hrvatske Zoran Milanović poreklom je iz zapadne Bosne. Njegov deda se iz Livna odselio u Sinj, gde je rođen njegov otac. Inače, Milanovići su na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franejvci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke porodice Milanovića su se, posle toga, ponovo vratile u BiH i naselile katolička sela uz Livanjsko polje. U telefonskom imeniku zabeleženo je 29 Milanovića iz Livna.

Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina, a da im je i premijer Hrvatske rod. "Svi su sinjski Milanovići iz Livna", tvrde Milanovićevi rođaci.

Iz BiH je poreklom i Milanovićeva supruga, doktorka Sanja Musić-Milanović. Naime, i njena porodica Musić je hercegovačkog porekla. Milanović je prilikom jedne posete Bosni i Hercegovini i sam rekao da je većina Hrvata u Hrvatskoj poreklom iz BiH.
Boris Tadić rođen u Sarajevu

U Sarajevu je 15. januara 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i Demokratske stranke (DS). Rodio se u porodici filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a porodica se kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i jedno vreme živeo u Sarajevu.

Đinđić iz Šamca

U Šamcu je 1. augusta 1952. godine rođen i ubijeni premijer Zoran Đinđić. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući u Bosanskom Šamcu kao i prvi predsednik BiH Alija Izetbegović.

Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gde je Zoran nastavio školovanje. Posle dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s porodicom preselio u Beograd, gde je nastavio školovanje.

Majka Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci

Mileva, rođena Mršić, majka predsednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod Dubice, gde je Jovanović nasledio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Dubice, koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak. Jovanović je kao dete dolazio u rodni kraj majke Mileve, ali i nedavno kada je, navodno, hteo da obiđe imanje.
Iz Bosne i Hercegovine je i Jovanovićeva supruga Jelena, koja je rođena i odrasla u Nevesinju. Njen otac Mijat Savić bio je lekar u Nevesinju od 1978. do 1982. godine, a od 1982. godine do početka rata bio je aktivan u Mostaru. Od 1992. do 1994. godine radio je u Ratnoj bolnici u Nevesinju.
Vuk Drašković detinjstvo proveo u BiH

Iako je rođen u Vojvodini, i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković detinjstvo je, takođe, proveo u BiH. Оsnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku.

Nemanja Šarović

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović po ocu je iz Hercegovine. Naime, njegov otac Blažo rođen je u Gacku.

Vuk Jeremić po majci od Pozderaca

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić takođe ima bosanske, krajiške korijene. Njegov pradeda i prabaka su Nurija i Devleta Pozderac. Nurija Pozderac imao je osmoro dece, četiri sina i četiri ćerke. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-ih godina prošlog veka. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živela u Beogradu i bila direktorka Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i ćerku Senu. Ćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka.

Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da jeste "Srbin i pravoslavac, ali da je ponosan i na 'svoje bošnjačko poreklo'".

Nezavisne novine| foto: Beta,Fonet