Luksemburg/Beograd -- Šefovi diplomatija EU spremni da predlože početak procesa pregovora o članstvu Srbije, saznaje B92. Nije preciziran datum kada bi pregovori mogli da počnu.

U preliminarnom dokumentu koji je sastavljen uoči početka dvodnevnog samita u U Luksemburgu, navodi se da je Srbija

ispunila kriterijume koje je postavila Evropska komisija a da Briselski sporazum predstavlja prekretnicu u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Ministri spoljnih poslova će se o predloženom tekstu i zvanično izjasniti sutra.

Evropskim ministrima predlaže se da podrže nastavak evropskih integracija Srbije zato što je vlast u Beogradu ispunila ključni uslov i "preduzela korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom". To se navodi u preliminarnom tekstu o kome će se odlučivati u utorak a u koji je B92 imala uvid.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je EU predložila formulaciju da se datum Srbiji odredi najkasnije za decembar, a da se nemački Bundestag zalaže da to bude januar.

U predlozenim zaključcima nije precizirano kog datuma bi pregovori mogli da počnu ali se nedvosmisleno predlaze da proces, koji uključuje i obavezne pripreme za otvaranje pregovora, treba da bude otvoren.

Tekst se poziva i na pismo koje su, posle sastanka Ivice Dačića i Hasima Tačija, prošlog petka, evropskim ministrima uputili Štefan File i Ketrin Ešton. Šefica evropske diplomatije to je ponovila danas i u Luksemburgu

"I danas ću izvestiti o napretku koji je ostvaren između Srbije i Kosova, posle sastanka sa dvojicom premijera koji sam imala prošle nedelje. Ova tema biće veliki deo sutrašnje diskusije na Savetu za opšte poslove, ali je takođe važno da i ministri spoljnih poslova dobiju priliku da o tome razgovaraju", rekla je Ketrin Ešton.

Iako se odluka parlamenta Nemačke još čeka, a u Berlinu još procenjuju da li je Srbija zaslužila zeleno svetlo, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele smatra da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata.

"Vidimo da Srbija i Kosovo zaista pokušavaju da sprovedu ono što je odlučeno na političom nivou i želeo bih da to otvoreno priznam", rekao je Vestervele.

Podršku Srbiji iskazao je i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt, kao i ministri spoljnih poslova Slovačke i Austrije koji smatra da je početak pristupnih pregovora sa Srbijom način da EU održi datu reč. Optimizam raste i u Beogradu, gde je ambasador Francuske Gzavije Denio izajvio da je Srbiji prethodnih meseci pokazala da se opredelila za članstvo u EU.

Evropski ministri danas će se u Luksemburgu baviti pre svega krizom u Siriji, odnosima sa Rusijom u tom kontekstu i protestima u Turskoj, zemlji koja se nada odluci o nastavku pregovora o članstu u Uniji.

O pregovorim sa Srbijom danas će se razgovarati neformalno, a Savet ministara bi sutra popodne trebalo da donese zaključke. Konačnu reč o nastavku evropskih integracija Srbije, doneće šefovi država i vlada koji se sastaju u četvrtak i petak u Briselu.