Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je besmislenim najave Hrvatske da bi mogla da blokira otvaranje poglavlja Srbije sa EU. Osim toga, Dačić je povodom izjave njegovog kolege Mire Kovača o granici poručio je da zvanični Zagreb treba prvo da reši granične probleme koje ima sa Slovenjom i BiH.

- Hrvatska je sama po sebi, imala pre nekoliko godina želju da iskaže svoj stav i ona ga je iskazala. To je dokument Sabora da bilateralni odnosi i bilateralne teme neće ugrožavati njene odnose sa Srbima i

da neće usporavati evropske integracije Srbije - naveo je Dačić u intervjuu Radio Beogradu.
Politička borba preko Srbije

Međutim, primetio je Dačić, odnosi sa Srbijom se u Hrvatskoj očigledno koriste kao jedan lak mehanizam za unutrašnju političku borbu i takve poruke iz Hrvatske svakako ne doprinose takvom napretku u odnosima sa našim susedima.

Naprotiv, ističe, samo komplikuju ove odnose i siguran sam da se to ne uklapa ni u politiku koju su novi zvaničnici Hrvatske isticali, a to je da su napadali bivšeg premijera Zorana Milanovića da je on bio uzrok za probleme sa Srbijom.

- Mi jesmo spremni da probleme rešavamo dijalogom, ali nismo spremni ni za kakva ucenjivanja od Hrvatske, naročito imajući u vidu da je Hrvatska daleko od toga da je u prilici da deli lekcije Srbiji o položaju nacionalnih manjina, imajući u vidu sve ono što je srpski narod u Hrvatskoj proživeo u poslednjih 10 - 20 godina, a da ne govorimo o Drugom svetskom ratu - naveo je Dačić i dodao:

- Sve u svemu, to su besmislene pretnje Hrvatske i siguran sam da neće naići na podršku nijedne države članice Evropske unije.
Prvo nek reše svoje probleme

Na pitanje kako ocenjuje Kovačevu izjavu da je teško postići kompromis kada su pregovori o graničnom prelazu godinama u zastoju, Dačić savetuje zvanični Zagreb da prvo reši granične probleme koje ima sa Slovenijom i BiH, pa, kako kaže, tek onda nek dođu do Srbije.

- Srbija nije ni članica Evropske unije. Ako je to kompromis, da bude sve po njihovom, onda do tog kompromisa sigurno neće doći nikada. Moj dobronamerni savet za Hrvatsku je da ne umišlja previše da je ona nekakva svetska sila jer to nije, daleko od toga... Može da postavi uslove Srbiji, ali postavljala je ona i druge uslove i druge zahteve i prošla je kao prilikom carinskog spora, kada je EU stala na stranu Srbije - naveo je Dačić.

Ako Hrvatska želi da izgubi, kaže Dačić, nema nikakvih problema.

- Ali ja mislim da smo ratove i borbe ostavili za nama. Osim ako neko misli da je smisao života borba protiv Srbije. Ali što se naš tiče, oni nama uopšte nisu važni. Oni misle da se Srbi bude i uspavljuju sa temom, kako da nešto naštete Hrvatskoj - reka je Dačić.

Ako, kaže, želimo da živimo u dobrim odnosima želimo, ako ne želimo - nikom ništa.
Dobri odnosi u interesu Hrvata

Dačić, ipak, misli da je njima više u interesu da s nama budu dobri, nego nama, zato što naši turisti tamo odlaze na letovanje, od toga svakako imaju interesa.

- S druge strane, mnogo je više njihovih investitora i privrednika koji ovde rade zato što Srbima je teško da rade u Hrvatskoj. Ali, znajući sve te ljude koji takvu tvrdnju iznose, znam da je sve to politički, da se sve to gleda kao politička manipulacija, odnosno da se dobije neki politički poen, to nije ozbiljna državna politika  - naveo je šef srpske diplomatije.

Srbija, kaže Dačić, želi da vodi ozbiljnu državnu politiku, i ako Hrvatska želi u tome da sarađuje, mi imamo potpuno kontruktivan prilaz.

- S druge strane, mi smo se dogovorili, Kovač i ja, da se posle izbora obave posete koje su redovne u Ministarstvu spoljnih poslova i da se krene u rešavanje svih tih otvorenih pitanja. Jedino je razgovor, dijalog je jedino rešenje. Pokazalo se u našoj istoriji, dokle god smo išli drugim putem, da je to je ostavljalo daleke, duboke posledice - poručio je Dačić.