Скупштина дијаспоре и Срба у региону донела закључке који ће преко Канцеларије за дијаспору и Србе у региону бити упућени надлежним органима Републике Србије.

Скупштина дијаспоре и Срба у региону на челу са новим председником Драганом Станојевићем делегатом из Руске

Федерације, Украјине и Републике Белорусије и потпредседницима  Звонимиром Јовановићем из Швајцарске и јерејем Сашом Стојановићем из Аустралије успешно је окончала свој дводневни рад.

Милисав Алексић, делегат из Француске је у току свечаног дела заседања у име делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону председнику Народне скупштине др Небојши Стефановићу уручио писмо са четири захтева упућено председнику Србије Томиславу Николићу, председнику Народне скупштине др Небојши Стефановићу и председнику Владе Републике Србије Ивици Дачићу. У писму се наводе захтеви за враћање Министарства за дијаспору, за избор представника дијаспоре у Народној скупштини, за омогућавање гласања електронским путем, као и захтев за поновно враћање Видовданских дана дијаспоре.

Првог радног дана делегати су  усвојили нови Пословник  који је између осталог предвидео рад овог тела између два редовна заседања и увео могућност да председник и два потпредседника, као и радна тела Скупштине одржавају електронске седнице у виду  аудио – видео конференција.  Процес одлучивања у Саветима Скупштине је такође  прецизно дефинисан а број чланова Савета ограничен на 11.

Другог дана заседања делегати су у оквиру тематских седница седнице „Институционални оквир сарадње Републике Србије са дијаспором и Србима у региону“, „Подстицање економског и привредног развоја Републике Србије“, „Подстицање сарадње у области просвете, културе, науке и спорта“ постављали питања представницима државе Србије. Највише питања је било упућено Министарству спољних послова, у чије је име на питања дијаспоре одговарао Шани Дермаку, помоћник министра за конзуларне послове. У оквиру тематске седнице „Допринос дијаспоре у побољшању имиџа Србије у свету и ширење истине о дешавању и страдању нашег народа“. Делегати су изразили решеност да као и до сада активно учествују у свим акцијама које усвоји Скупштина. Предлог да се у оквиру Скупштине оформи трочлана радна група није усвојен због заинтересованости већег броја делегата да се активно укључи у овај процес.

На крају заседања делегати су дефинисали и усвојили закључке Трећег заседања Скупштине дијаспоре и Срба у региону, који су званично упућени Владиној Канцеларији за дијаспору и Србе у региону, а из ове службе даље ка надлежним органима Републике Србије.

Скупштина дијаспоре