Предмет: Предлог за помоћ око заустављањa корупције, статистичког брисања Срба по задњем попису 2011., те уопште финанцирања српских савеза и друштава у Словенији

Част нам је да Вам представимо наш Савез српске дијаспоре Словеније.

Дакле, чињенично,  једину чисту кровну организацију Срба из Словеније, која није везана за било коју секту, нити је удружена у било који други национални културни и верски савез Словеније. Са радом смо почели године 2007, а наша поједина друштва славиће ускоро и двадесети свој рођендан. Савез између осталих сачињавају  стручњаци и научњаци из различних области: просвете, права, књижевности, медицине, машинства и културе. Наравно, поједина друштва удружују нашу децу и омладину, ђаке и студенте. Наша прва српска библиотека »ВУК КАРАЏИЋ« у Љубљани односно Словенији, сакупља искључиво књижне издаје од наших српских аутора, мада је у расцвету већ даје плодне резултате. Ту су и наши веома читани регистровани електронски медији Српска дијаспора и Отаџбина www.srpska-dijaspora.org и www.srpski-knjizevnici.org

Додатни и похвални сегмент што га редовно изводимо кроз статус друштва/савеза посебног државног интереса обухвата помоћ нашим Србима из Словеније омогућујући извођење друштвено корисног рада, на основи посебних погодби са државним институцијама Словеније. Дакле, то обухвата све оне који су у промету направили поједине прекршаје, а новаца за таква висока новчана средства немају или слично, такви појединци обављају радне активности код нас и не да би ишли у затвор, чак по новом у времену до једне године. Док наш правни сектор, који има и пет врхунских правника, безплатно помаже наше Србе, било да су из Србије, Српске или Хрватске, око било којег правног поступка. Бићемо слободни и самохвали, задњих година многи од њих су били  из Словеније одбивени од придобивања заслужних пензија али уз нашу помоћ већ их многи примају.

Главни циљ нашега деловања своди се ка очувању националног идентитета, језика, културе и вере, где нам доста помажу и наши свештеници. Стручни сектори из Савеза нуде безплатну помоћ нашим популацијама, који су помоћи потребни. Доследно се боримо против различитих врста дискриминације, било то  локалним или државним институцијама. Права, која већ уживају други желимо имати  и ми, а уз Божију помоћ устрајаћемо. Своје младе популације учимо тако, да своје воле, а друге да разумеју, а уз то да стасају у достојне и поштене људе те поносне вернике. Баш у вези потребе људи за помоћ, а на основи законских могућности нудимо и помоћ нашим испоставама нашег Савеза српске дијаспоре у  Крању и Цељу, које обухватају  и њихове оближње општинске регије.

Наш Савез српске дијаспоре тренутно броји 12 српских друштава и  више од 6.795 придружених чланова  те  преко 100.000 озбиљних симпатизера. Друштва у нашем саставу направила су заиста пуно; традиционалне годишње  културно-уметничке презентације у Српској

»Видовдански сабор«, а у Словенији »Петровдански сабор«, »Весели дани српске дијаспоре Словеније«, песничко такмичење »Златно Перо«, годишња међународна литерарна презентација »Песма као огледало истине« и фолклорни такмичарски фестивал »Фолклор Балкана«. Наравно, тих дана гостимо наше Србе, кроз које се види успешно повезивање младих из обе матице Српском и Србијом, као и другим републикама, где живе наши Срби. Све наведене презентације су отвореног типа и сва друштва из Словеније могу се пријавити и учествовати у њима, без да би им била потребна било каква финанцијска средства.Те богате презентације српске културе уз договор и разумевање љубљанских свештеника један дан изводимо у порти храма Светог Ћирила и Методија у Љубљани, где нас пропрати велики број одушевљених верника. Кроз програме изводимо неколико пута и дефиле љубљанским улицама. Уз све то, веома добро сарађујемо са нашим црквеним општинама у Словенији.   

Жеља нам је да никако неби дозволили, да из било које српске Амбасаде неосновано пријављују наше Србе Полицији, него да Амбасаде буду основа за јединство и помоћ онима којима је помоћ потребна.

Том већ учесталом праксом кроз постављање Амбасадора Србије у Словенији доживљавамо, чак и више око поделе Срба кроз различите облике корупције. Недавна посета директорке канцелариије за Дијаспору др. Славке Драшковић Љубљани, још више је Србе разделила. Задње четири године што директно или индиректно из Србије Савез српских друштава Словеније и њихова друштва су добили око 3.000.000,00 евра. Финанцирана је уз друштво истога назива  и приватна фирма као што је СКЦ »ДАНИЛО КИШ« у Љубљани. Суустановитељ наведеног је  лично бивши председник РС Борис Тадић. Дакле, чињенично можемо тврдити, да у Словенији нема ни једне српске школе, а исто тако учење српског језика у било ком сегменту нема. Лаж је, да постоји било какво извођење наставе у ОШ Ливада у Љубљани. Све је то добра реклама за паразитирање гладне Србије. Поједина наша друштва као што је Удружење српских књижевника у Љубљани и Српско културно хуманитарно друштво Десанка Максимовић из Цеља изводе повремено учење српског језика кроз књижевне вечери и дечије
рецитације, а то је веома мало да би се хвалили како постоји школа. Такорећи, то је кап воде за море. Још једном кроз чињенице тврдимо, да нисмо и нећемо никим путем било то директно, индиректно односно кроз различите натечаје тражити новац из Србије и Српске.

Верујте, први услов за то је, да својим угледом и залагањима покушате стопирати било какве финанцијске дотације директно за било која друштва или савезе из Словеније или индиректно преко конкурисања из матице Србије и Српске. Већ се оправдано питамо имали у Министарству спољних послова Србије, министарству Културе и Владиној канцеларији за дијаспору поштених особа? Шта је наведена канцеларија подузела  извештајем словенског државног бироа за статистику око задњег пописа становништва Словеније септембра 2011 у коме Срби као нација нису евидентирани?

Дакле, словенски биро за статистику води све друго (кучиће, мачиће, пачиће, сексуално истосполне итд.) Србе наравно не. Дакле, чињенично Срба у Словенији као нација нема. Срби у Словенији јесу држављани нижег реда и као такви највећа и најугроженија нација у савременој Европи.

Ако има, онда докажите то, те станите тој корупцији на врат. Молимо Вас – Имали Србија новаца за бацање?

Радије тим новцима нахраните гладну сиротињу, а које је управо по Србији све више и више.

Ми као Савез, већ годинама помажемо Србе из Србије и Српске, а никим случајем да паразитирамо или изводимо корупцијска повезивања, као што то већ годинама раде поједини српски званичници, а да им је протеклих година, чак поједино особље Амбасаде Србије у Љубљани излазило у сусрет. Ми смо заузели јединствен став, тако да задњих година нисмо, нити желимо кроз Конкурисање захтевати било каква финанцијска средства. Сматрамо, да су чак и најмања таква средства хитно потребнија сиротињи Србије, а посебно младим популацијама српског Космета. Овај допис намеравамо објавити у различитим медијима, а слободни смо кроз њега поново позвати сва друштва која нису у нашем Савезу српске дијаспоре Словеније , а посебно Савез српских друштава Словеније, да се угледају на нас, те да престану паразитирати сопствену нацију. Управо они су ти, који су  задњих година примали висока финанцијска средства, а која чињенично нити делно  нису била оправдавана. Сматрамо, да смо и држављани Словеније, где радимо и плаћамо све законом одређен
е порезе или слично, те као такви имамо основу да новчана средства за културу потражујемо од њих, било то кроз конкурисање или постојеће неке друге могућности. Дакле, оправдано сматрамо, да би било каква финанцирања друштава/савеза у Словенији из матице Србије уз званичнике из Србије чинила саставни дел штете и непријатељства сопственој нацији. Какава је то логика, да играмо и певамо на рачун других који су гладни или болесни.? Српски језик у Словенији је угашен, о ћирилици није могуће говорити. Српски фолклор још постоји али неке посебне сличности и нису одржане. Млади говоре искључиво словенски.

И на крају, сва наша писања до сада била су узалудна, па и од овога кроз такву праксу истински нећемо очекивати драстичног преокрета на боље или боље речено објективног приступа. Дакле, на основи скупштинских закључака нашег Савеза српске дијаспоре Словеније почећемо са протестним окупљањима пред Амбасадам Србије у Љубљани, а и заслужним дочекивањем државника или владиних представника из Србије кроз облике незадовољства између осталог и штетне државне политике до Космета. Послужићемо се свих Законом дозвољених правних и других средстава. Верујемо кроз успешњу сарадњу са Србима из дијаспоре, да ће наше реализације подржати и следити нам наши Срби из ЕУ.

На крају наш поздрав, за правду, православље и нацију, док нам српска срца бију.

Са поштовањем!
САВЕЗ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ