И стари травари и Шекспир тврдили су да мирис рузмарина побољшава памћење, а научници су доказали да су били у праву.

Стручњаци указују да, ако се удахне мирис те лековите биљке, памћење се може повећати за

75 одсто.

Портал Магазин преноси да је истраживање психолога на британском Универзитету Нортумбриа показало да етерично уље рузмарина помаже у јачању дугорочног памћења и концентрације.

Према речима лекара, то откриће би могло да помогне онима који заборављају да узму лек или онима који заборављају важне годишњице.

Низ тестова показао је да етерично уље рузмарина повећава шансе за чак 75 одсто да се присете неког задатка у поређењу с људима који нису били изложени том мирису.

Вођа истраживања др Марк Мош је рекао да су претходна истраживања показала да арома рузмарина побољшава дугорочно памћење и психичке способности.

Мош каже да се тим током истраживања фокусирао на способност мозга да се у тачно одређено време сети неких заказаних обавеза, што је кључно за свакодневно функционисање.

Пар капи етеричног уља рузмарина распршено је у соби за тестирање само пет минута пре него су волонтери ушли у просторију и док су се они који су били изложени мирису рузмарина присетили да обаве седам задатака, остали су се сетили тек четири и то много спорије.

У савременој биљној медицини рузмарин се користи и као благи аналгетик и то против мигрене и пробавних проблема.
 

(Танјуг)