Београдски надбискуп Ладислав Немет изјавио је да поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије лично нема ништа против доласка папе Фрање у Србију и да му је рекао да ће о томе расправљати Сабор СПЦ.


„Што се тиче православне цркве, патријарх Порфирије ми је одговорио прошлог лета да ће СПЦ разматрати то питање“, рекао је надбискуп Немет, у интервјуу за данашњи лист Политика.

Он је објаснио да је јуна прошле године разговарао са патријархом, када му је рекао да жели да папа дође у склопу празновања стогодишњице Београдске надбискупије, које почиње од средине 2024.

„Разговарао сам и са председником Вучићем, њему сам исто то рекао. Био сам у Ватикану и позвао сам папу прво усмено, после и писмено да дође у Србију. Папа ми је рекао да би јако радо дошао. Прошле године, када се враћао из Лисабона, рекао је да би посетио и Косово. Када сам питао папу где ће прво, у Загреб или Београд, он је рекао да би посетио и Београд и Приштину, то је његов план“, испричао је надбискуп Немет.

Међутим, додао је, ових дана је добио одговор из Ватикана да због здравственог стања папе Фрање не смеју да обећају никакве посете.

На питање шта су му председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић рекли о евентуланој посети папе Фрење Србији, надбискуп Немет је рекао да је „Вучић апсолутно отворен по том питању, Дачић такође“.

Надбискуп Немет је навео да су односи Србије и Ватикана тренутно сигурно најбољи од успостављања дипломатских односа.

„У односу између Републике Србије и Свете Столице ја видим разум и разумско понашање. Сигуран сам да тај однос може бити још бољи“, рекао је надбискуп Немет.

Да би папа дошао у Србију, како налажу правила, потребан је позив локалне католичке заједнице, позив државних власти, али је пресудан став СПЦ.