Beograd, 21. februar 2014 – Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i WWF-Svetski fond za prirodu zgroženi su današnjom vešću da su u okolini Apatina otrovane četiri jedinke retkog i strogo zaštićenog orla belorepana.

“Ovaj čin predstavlja ozbiljno zlodelo! WWF-ov najnoviji izveštaj na području Gornjeg Podunavlja registovao je 22 para belorepana, i trovanje ozbiljno ugrožava populaciju ove strogo zaštićene vrste. Napori koji se ulažu u zaštitu orlova belorepana su veliki i život svake ptice je izuzetno vredan”, istakla je Duška Dimović, direktor WWF programa u Srbiji.

Ovo nisu jedine ptice koje su stradale, nadjeni su i leševi tri mišara, sedam svraka i dva šakala. Ovo područje je inače najbitnijie stanište i mesto gnežđenja belorepana u Srbiji, od regionalnog o globalnog značaja, a stecište je i drugih preko 260 vrsta ptica.

“Sva je prilika da su belorepani otrovani karbofuranom (furadanom), insekticidom koji je u Srbiji, nažalost, još uvek u slobodnoj prodaji, a koji je u zemljama EU i Severne Amerike zabranjen. Reč je o supstanci koja u vrlo malim dozama ubija na licu mesta skoro svako živo biće, a čija zloupotreba je kod nas vrlo raširena. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode više ne želi i ne može da bude registrator užasavajućih prizora u staništima ptica grabljivica u Srbiji. Apelujemo na državnu upravu koja je nadležna za promet pesticida, da se hitno zabrani uvoz i prodaja preparata koji sadrže karbofuran i da se strogo kontroliše ta zabrana”, upozorava Marko Tucakov, ornitolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ovim slučajem staništu orla belorepana u Specijalnom rezervatu prirode i međunarodno značajnom Ramsarskom području "Gornje Podunavlje") nanet je teško nadoknadiv gubitak. On poništava ogromne napore u zaštiti ove strogo zaštićene vrste. Kazna za ubijanje jedne jedinke belorepana 400.000 dinara!

Orao belorepan je najveća ptica grabljivica u Dunavskom regionu. Nalazi se na samom vrhu lanca ishrane, tako da njegovo stanište mora biti u dobrom stanju kako bi populacija ove vrste rasla. Jedino neprekidne mere aktivne zaštite mogu da garantuju njegovu budućnost u složenom spletu odnosa u njegovim staništima. One, prema svim akcionim planovima zaštite belorepana, podrazumevaju pre svega sprečavanje namernog I slučajnog trovanja. .

Kako bi se broj ovih ugroženih ptica povecao, DANUBEPARKS, međunarodna mreža u kojoj učestvuju sve zemlje dunavskog sliva, izradila je akcioni plan za očuvanje orla belorepana duž Dunava. Takodje se kroz niz projekata obnavljanju vlažna staništa uz Dunav koja su ključni izvor hrane za ovu vrstu ptice.

Dodatne informacije:
Aleksandra Stamenković, Komunikacije - WWF DCP Srbija
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., telefon: 069 103 0260

Marko Tucakov, Odelenje za zaštitu staništa i vrsta, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., telefon: 064/553-6543

O Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je stručna ustanova koja obavlja poslove zaštite prirode i prirodnih dobra na području Autonomne Pokrajine Vojvodine, sarađujući pri tome sa širokim spektrom zainteresovanih strana, pre svega sa lokalnim zajednicama, korisnicima i upravljačima zaštićenih prirodnih dobara, vlasnicima i upravljačima staništa na kojima žive zaštićene vrste i organizacijama civilnog društva.

Dodatne informacije: www.pzzp.rs