Šta je kazna za pedofila? Za nekog ko je, prema rečima bivšeg saradnika, silovao dečaka, a ovaj se zbog toga razneo bombom? Kod nas Srba - život u dvorcu sa pozlaćenim kupolama.
Velelepna vila na pet spratova u koju se sklonio penzionisani vladika Vasilije Kačavenda

Bivši vladika Vasilije Kačavenda poznatiji je široj javnosti po mladićima, optužbi za silovanje dečaka Milića Blažanovića... Pa švercovanje crkvenog mobilijara iz Rusije uz podmićivanje graničara, automatsko oružje ispod kreveta starešina svetinja.

Sabor SPC ga je penzionisao, a penzionerske dane provodi u dvoru na pet spratova, svom u mozaicima. Jedini je stanovnik u toj palati, ako izuzmemo tri monahinje koje brinu o njemu.

    Koja je krivična dela počinio bivši crkveni velikodostojnik i kako se provukao bez kazne čitajte u novom NIN-u

Ekipa NIN-a posetila je manastir Svete Petke, poznatiji kao Pet jezera u Republici Srpskoj gde u vladičanskom dvoru provodi penzionerske dane.

- Pošten čovek bi očekivao da mesto gde danas živi vladika Kačavenda bude “pokajnički kutak”, neka isposnica za iskajavanje grehova. Umesto toga, pred nama se ukazuje najvelepnije zdanje u svim srpskim eparhijama. Vladičanski dvor u Bijeljini, nazvan „mali Versaj“ zbog skupocenog nameštaja, ništa je spram novije Kačavendine zadužbine - navode reporteri NIN-a.

 


Foto: O. Bunić / RAS Srbija Vladikin audi ispred manastira Pet jezera kod Bijeljine

Prolaznici u Bijeljini uglavnom izbegavaju da komentarišu priče o Kačavendi. Zato su reporteri NIN-a otišli u manastir Papreća, „leglo razvrata“, kako tvrdi Bojan Jovanović, bivši đakon kod vladike Kačavende.

U tom manastiru se, zvanično, razneo bombom nesretni dečak Blažanović. S druge strane, Jovanović tvrdi da mu je neko „pomogao“ u tome. Blažanović je, prema rečima ovog bivšeg đakona, tu u porti, u neobeleženom grobu i sahranjen. Crkva pak negira da je njegov grob na tom mestu.

    Čak 40 sveštenika komisije za istraživanje pedofilije potvrdilo je Kačavendinu krvicu.

V.d. igumana ovog manastira Ignjatije nije želeo da priča o nemilom događaju, pre o nečemu, kako je rekao, “lepom” - hrišćanskoj ljubavi...

O nemilom događaju, ali i eksplicitnim snimcima koji su objavljeni pred Sabor 2013, na kojima je vladika intiman sa mladićem, još strašnije, ne žele da pričaju ni nadležni organi.

Podsetimo, na jednom od tih snimaka, snimljen kamerom u ručnom satu, vladika Vasilije Kačavenda ljubi se sa mladićem A. R. Na drugom snimku, eksplicitinijem, vidi se kako vladika oralno zadovoljava istog tog mladića.

 

Luksuz: Građevina je po raskoši „ušila“ i vladičin dvor u Bijeljini - „mali Versaj“

 

Bojan Jovanović tvrdi da je kucao na sva vrata kako bi Kačavendu stigla pravda.

Sinod je na osnovu prijave trojice maloletnika oformio komisiju za istraživanje pedofilije, a krivicu Kačavende je potvrdilo 40 sveštenika.

Međutim, umesto na crkvenom sudu, zavrišio je na dvoru u Republici Srskoj.

U zvaničnom sudskom postupku dokazi su priloženi, krivica dokazana, ali presuda godinama nije izrečena.