Mutno Tim od 20 agenata češlja finansijske malverzacije Irana preko slovenačke NLB banke. Afera iz 2009. teška je milijardu evra, a sumnja se da su tu i bivši srpski političari

Agenti američke FBI stigli su u Sloveniju da bi istražili finansijske malverzacije sa Irancima, u koje su, kako se sumnja, upleteni i Srbi. U aferu pranja iranskog novca, tešku više od milijardu evra, koja se odigravala pre deset godina, umešana je, prema pisanju slovenačkih medija, i tadašnja srpska vlast predvođena Borisom Tadićem.

Kako navode, u subotu je procurila vest da je avion američke vlade sleteo na aerodrom „Jože Pučnik“ u Ljubljani i da je 20 istražitelja FBI došlo zbog istrage finansijskih malverzacija Irana, u koje su navodno umešani i političari bivšeg srpskog režima.

Finansiranje terorizma

- Prvobitno se nagađalo da je prva dama SAD Melanija Tramp došla u posetu, ali, prema poslednjim informacijama, priča se uglavnom okreće u nepovoljnom smeru za one koji su uključeni u pranje iranskog novca u NLB (Nova ljubljanska banka) između 2009. i 2011. Indicije sa raznih strana pokazuju da su Amerikanci započeli istragu umešanosti Slovenije u skandalozno pranje iranskog novca, što su predstavnici slovenačkih vlasti uporno negirali - navode istražni organi, a prenosi slovenačka Nova 24 TV.

To je, inače, period kada je predsednik Srbije bio Tadić, a vladu je vodio Mirko Cvetković.

Sloveniju godinama potresa afera „NLB“ - gde je najveća državna banka prala novac iz Irana kršeći međunarodni embargo i ne primenjujući propise protiv finansiranja terorizma. NLB je, procenjuje se, za dve godine oprala gotovo milijardu evra iz Irana.

Miki Maus, Patak Dača

Slovenački mediji pisali su da je bilo 40 do 50 transakcija dnevno iz NLB na više od 30.000 računa širom sveta, pa i na lažna imena poput Miki Maus, Patak Dača... Prema tvrdnjama SDS bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše, nalazi institucija EU i SAD ukazivali su na to da je Iran koristio novac opran u Sloveniji za kupovinu materijala za proizvodnju atomskog i hemijskog oružja, plaćanje onih koji su obavili te kupovine i infiltriranje iranskih špijuna u odbrambene institucije u EU i SAD.


    Obaveštajci

    TRAG VODI KA BEOGRADU

    Bivšeg operativca DB Božidara Spasića ne čudi što afera pranja iranskih para vodi i ka bivšem režimu u Srbiji.

    - Tu su isprepletani trgovina oružjem i pranje para. Iran jeste posle 2010. počeo posvećeno da se bavi atomskim oružjem. FBI se vraća na mesto zločina i želi da istraži sve veze, pronađe odgovorne, a među njima bi mogli da budu i neki iz bivše vlasti u Beogradu - kaže on, dok Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, podseća da je u vreme bivšeg režima „munjevito eksplodirao slovenački uticaj u Srbiji“ i da su im davane dobre lokacije za gradnju, potenciralo se na saradnji obaveštajnih službi... Kako kaže, „tada je Slovenija bila katapult za sve prljave poslove“.

Politika
15.01.2020. 06:44h