Противници мера за сузбијање ковида-19 окупили су се на Тргу републике у Љубљани.

Они су критиковали владу скандирајући да поднесе оставку, а након два сата запалили су бакље и почели да их бацају на парламент Словеније.


Полиција је на ово узвратила сузавцем и воденим топовима.Демонстранти су истакли два захтева: промену мера за сузбијање вируса ковида-19 у препоруке и расписивање ванредних избора.
Окупљени су негирали неспорне чињенице и научне налазе о коронавирусу.
Пре протеста организатори су позвали на мирно окупљање, али догодио се инцидент када је један од учесника бацио флашу на једног од полицајаца који су обезбеђивали скуп и промашио.
Тада су демонстранти запалили бакље и почели да их бацају на зграду скупштине. Како јавља Н1 Словенија, на скупу су и навијачке групе два највећа фудбалска клуба у земљи.

Када се маса приближила скупштини и почела да баца бакље, полиција је одговорила сузавцем и растурила групу. Многи демонстранти су побегли, али бакље и сузавац и даље лете. Поједини су засули камењем паркирано полицијско возило.

Над Љубљаном кружи полицијски хеликоптер, а полиција је позвала појачање.

Министар унутрашњих послова Алеш Хојц није хтео да коментарише ситуацију за Н1 Словенија.

Пресек стања у Словенији
Епидемиолошка ситуација у Словенији се погоршава – у уторак је од 6.745 тестираних било 1.364 нових случајева. Према националном институту за јавно здравље тренутно је 11.238 активних случајева.

Иако расте интересовање за вакцину, тренутно је 50 одсто грађана примило једну дозу а 45 одсто обе.