Први дан примене пооштрених противпидемијских мера у Словенији протиче уз понешто негодовања невакцинисаних, али без инцидената, а највише незадовољства је међу возачима који без ковид-потврде не могу да наточе гориво.


Већина дистрибутера, међу њима и љубљански Петрол, с највећим бројем пумпи и скоро 60-постотним тржишним учешћем у трговини нафтних деривата, ригорозно примењују правила о ПЦТ-услову (преболели, вакцинисани, тестирани), која је влада донијела у суботу, што значи да пумпу за пуњење горива активирају тек кад возач документима докаже да је преболовао ковид-19, да је вакцинисан или има негативан тест не старији од 48 сати, преноси Кликс.

Како преносе словеначки медији, на пумпама је због тога дан пред увођење нових мера промет био већи, а радници на пумпама кажу да није било застоја и да није тачно да је било доста оних који су гориво точили у канистере да би се осигурали док рестрикције трају.

Влада је на сам дан примене нових правила о обавезном ПЦТ-услову изузела возаче у међународном транспорту, па они до горива и даље могу без већих ограничења, осим што приликом плаћања у унутрашњости безнзинске станице морају да носе заштитну маску за лице.

Правило о обавезном ПЦТ-услову, уз ретке изузетке, за низ делатности и привредних активности, како за запослене тако и за кориснике услуга, влада Јанеза Јанше донела је због погоршане епидемиолошке ситуације, али не искључује да ће бити уведене и додатне рестрикције ако се број вакцинисаних брзо не повећа, а број новозаражених и хоспитализираних настави расти досадашњим темпом.