Na koju nogu je tog 23. decembra 2021 god. ustao sastavljač čestitke državljanima Republike Slovenije, iz Saveza Srba Slovenije, a povodom tridesetogodišnjice donošenja njihovog Ustava je nebitno.

Nebitno je i to da li su mu namere bile dobre, a procena slaba, već je bitno da će kao i svih prethodnih trideset godina rezultat ulagivačkog udvoričanstva pojedinaca, biti katastrofalan, pa čak i ponižavajući, što je priznaćete, Srbima u Sloveniji najmanje potrebno.
   U situaciji kada kritičari opravdano optužuju Janeza Janšu za ograničavanje demokratskih sloboda i podsticanje politike podela dvomilionskog stanovništva, napisati kako su u Ustav R. Slovenije »trajno unešene ustavne demokratije, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i pravičnosti« je totalni odron rukovodstava Saveza. Ovakvim činom licemerja rukovodstvo saveza srozava zbir svih osobina onih Srba kroz vekove, pa sve do današnjih dana, bez čije pomoći bi Slovenija teško bila ovakva kakva je danas.  Zbog toga su i namera i procena čestitara nebitni. Bitno je, a to se ko zna koji put potvrdilo, da se njihova uloga svodi na zamajavanje srpskog etničko korpusa u Sloveniji o tobože nekoj »borbi« za dobijanje statusa nacionalne manjine.
   Da je sve to tako kako u čestitki navode čestitari, Srbi u Sloveniji bi još pre trideset godina imali rešen status manjine o čemu bi bilo zapisano i u Ustavu, kao najvišem pravnom aktu neke države, jer istinsko  demokratsko društvo treba ne samo da poštuje etnički, kulturni, jezički i verski identitet svakog pripadnika nacionalne manjine, već i da stvara odgovarajuće uslove koji im omogućavaju da izraze, očuvaju i razviju taj identitet.
   Ali pošto to nije slučaj, s obzirom da je Ustav R. Slovenije refleksija stanja u kome se nalazi nadnacionalni savremeni svet, ostavlja dovoljno prostora dovitljivim, a odnarođenim mešetarima iz redova Saveza Srba, da manipulativnim objavama, neprekidno, trideset godina, vrte srpski narod u krug.
   Ako se zna da je na zadnjem popisu stanovništa u Sloveniji 2002. godine živelo 38.964 Srba, uz pretpostavku da ih danas ima preko 100.000, onda jasno govori o nesposobnosti, neradu i nezainteresovanosti rukovodstva Saveza Srba da »želju« konačnog rešenja statusa i ostvare. »Zalaganje« da to pravo bude priznato ne samo Srbima, već i svim narodima u Sloveniji, je tipična komunistička ujdurma pod Marksovim sloganom: oni ne znaju šta čine, ali ipak to čine, uz dopunu da to čine tako, da niko osim njih samih nema nikakve koristi od činjenja.
    I ne samo to.
   Samoizabrani srpski »prvaci« - čestitari, ujedinjeni sa Rotary sektom i Srpskom Pravoslavnom Crkvom u Sloveniji sa jasnim ekumenističkim pogledima, potpomognuti predstavnicima ambasade Srbije u Sloveniji i haškim đakom, čine ogromne greške za koje se nikako ne može reći da su slučajne i iz neznanja. Naravno, strpljivim posmatračima je sasvim jasno da oni nisu slučajno tu na pozicijama odlučivanja o sudbini srpskog naroda u Sloveniji. A, ako bi zaista hteli, mogli bi učiniti mnogo, jer za razliku od nepostojanja volje za rešenjem, rešenje ipak postoji.
   Dokaz da su samoizabrani rukovodioci kroz trodecenijsko postojanje saveza odnarođeni, odnosno udaljeni od sopstvenih korena leži u tome, da je za njih, od pretpostavljenih 100.000 Srba koliko živi u Sloveniji, čuo vrlo mali broj ljudi, i to samo članova raznih srpskih društava čije je interesovanje vezano mahom za folklorne aktivnosti. Udaljenost rukovodstva od baze, nepoznavanje i nespremnost da čuju i drugačija mišljena je sveobuhvatni problem na kojem uspešno jašu ti narcisoidni, a tkzv. predstavnici Srba, nudeći laž tim istim Srbima i prividnu borbu za konačno rešenja statusa, ali u vidu šargarepe na dugačkom štapu.
   Da li pojedinci iz tih redova, po ličnom priznanju, na pitanje kakvu Srbiju žele, odgovaraju: da su za Srbiju kralja Petra Prvog je takođe nebitno, jer je na prostoru Balkana, pa i u Sloveniji, sve već isprobano, osim društva u kome bi se režim zasnivao na ljudskim pravima u kojoj bi sloboda ravnopravnih ljudi bila primat nad primatima tog društva. Zbog toga, samoizabrani predstavnici Srba snose ogromnu odgovornost za degradaciju osnovnih civilizacijskih vrednosti i patnju ogromne većine Srba u Sloveniji.
   Zbog toga, a nakon potpisivanja zajedničke deklaracije o budućoj saradnji Saveza Srba Slovenije sa rotarijanskim partnerima iz Saveza srpskih društava, i umesto nastojanja pokretanja postupka za dobijanje statusa Saveza u javnom interesu, i borbe za dobijanje određenih, a minimalnih sredstva iz budžeta koji bi im služio za nastavak lične promocije, trebali bi uraditi sledeće.
Prvo:
1 Dokazati da su predstavnici svih 100.000 Srba u Sloveniji, a ne da predstavljaju sami sebe kao što je to činjeno proteklih trideset godina.
2 Dokazati da svojim autoritetom i angažovanjem na terenu (od vrata do vrata) mogu prikupiti 30.000 potpisa tih istih Srba, radi pokretanja narodne inicijative za dopunu Ustava R. Slovenije sa ciljem unošenja ustavnih promena kojim bi Srbima bio priznat status nacionalne manjine.
3 Obezbediti 5.000 potpisa tih istih Srba za promenu zakona zasnovanog na Ustavu, kojim bi i zakonskim putem bio uređen status Srba u Sloveniji.
4 Da predstavnici glasača dostave inicijativu Državnom zboru u rešavanje.
Drugo:
   Pokušati prikupiti 30 potpisa saglasnih poslanika Državnog zbora Slovenije koji bi uložili zahtev Državnom zboru za održavanje referenduma o promeni Ustava sa ciljem rešavanja pitanja srpskog statusa u Sloveniji.
Treće:
   Na osnovu prava država članica EU o evropskoj narodnoj inicijativi a koja proizilazi neposredno iz povezanosti državljana EU, potrebno bi bilo obezbediti inicijativu 7 državljana EU iz najmanje 7 različitih država članica uz milion potpisa podrške uloženih Evropskoj komisiji koja bi dalje odlučivala o zakonskoj inicijativi.
   Ali, pre svega, tkzv. rukovodstvo saveza bi moralo obezbediti podršku, pomoć i saglasnost od vrha državne vlasti Republike Srbije koji bi konkretnim potezima jasno stavili do znanja slovenačkoj vladi, da Srbi iz Slovenije moraju imati rešeno svoje pitanje, baš onako kako je rešeno slovenačko pitanje u Srbiji.

Sve ostale priče i inicijative su luk kisela voda i laž

Radovan Milić
Slovenske Konjice
22.01.2022.