“Imam 108 godina, ali ih ne osećam”, počeo je slovenački književnik Boris Pahor, ovih dana ponovno nominovan za Nobela, intervju koji je nedavno dao za italijanske dnevne novine “Corriere Della Sera”.
Magazin

„Slep sam i sluh mi slabi, ali vitalnost ne“, kaže Pahor, koji živi u Italiji, a koji se rodio još u doba Habsburške Monarhije, prenosi „Jutarnji list“.

Pahor poslednjih meseci nije izlazio iz kuće, a poslednjih nekoliko meseci ima pomoćnicu koja ga stalno čuva.

Sloboda je bila jedino što ga je zanimalo. Kaže da zbog toga nije bio dobar roditelj. “Od početka nisam bio uzoran otac. Nisam išao po decu iz škole, malo sam vremena provodio s njima. Žena me grdila”, izjavio je književnik koji ima dvoje dece, ćerku i sina.

Danas više ne piše. Slep je.

“Mogao bih diktirati, ali bilo bi potrebno da neko može u potpunosti prepisati na moj jezik”, kaže, dodajući da kod kuće može računati samo na Veru, Srpkinju, poreklom iz Bosne, kojoj bi taj zadatak ipak bio prezahtevan.

Kada je imao 104 godine, za iste je italijanske dnevne novine govorio o seksu. Seks je imao, rekao je, do 85. godine, a “nakon toga ostaju nežnosti”. Za obroke obično ima testeninu, supu sa povrćem i jogurt.