У хемијској фабрици Меламин у центру Кочевја јутрос је одјекнула експлозија. Према последњим подацима Управе за заштиту и спасавање, више од десет особа је повређено, има животно угрожених.

Полиција је наредила свим становницима Кочевја и околине да не излазе напоље из својих кућа и станова, као и да добро затворе све прозоре. Густи дим се надвија градом, очигледно и веома отрован чим су добили то наређење.

Ујутро у 8.35 полиција је обавештена да је у центру Кочевја одјекнула експлозија или да је избио пожар. Како је саопштено из Полицијске управе Љубљана, ради се на хитној помоћи ради спровођења хитних мера, па је магистрални пут кроз Кочевје затворен.

„Саветујемо свим становницима у окружењу да затворе прозоре и не излазе напоље током интервенције. Такође не би требало да прилазе лицу места“, саопштила је полиција. Када буде познато више информација, полицијски службеници ће их изнети у јавности, преноси Н1 Словенија.

Према последњим подацима, Управа Републике Словеније за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама саопштила је да је у експлозији повређено више од десет особа, а једна је задобила тешке опекотине. Активиране су ватрогасне јединице, медицинске јединице, јединица ЕЛМЕ (Еколошка лабораторија са мобилном јединицом), а активирана је и хеликоптерска помоћ, рекли су.

Експлозија је, како се наводи, била толико јака да су је осетили и становници оближњих зграда. Градоначелник Кочевја Владимир Пребилич рекао је у кратком разговору за Н1 да је у току ванредна ситуација.

Еколошка удружења Словенија од јутрос траже ХИТНО обавештење јавности о висини радиоактивности и отровних материја у ваздуху, али им за сада власт није изашла у сусрет.