Darko Jurišić na jednom od ranijih skupova

Gotovo da više niko i ne spominje Savez Srba u Austriji, koji je koliko “do juče” važio za jedan od najorganizovanijih saveza naših ljudi u dijaspori.


Kako nam je preneo još aktuelni predsednik Saveza Darko Jurišić planirano je da se 18. septembra održi redovna skupština na kojoj bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo i sagledani svi problemi kojih je napretek.

Tim povodom je u Srpskom klubu “Nikola Tesla” iz Linca, trebalo da se održi sastanak Upravnog odbora, ali su se osim Jurišića, odazvali samo Dragan Arsić iz KUD Opanak iz Salcburga i Nenad Šulejić, predsednik Kulturno-sportske zajednica Srba takođe iz Mocartovog grada.

Nenad Šulejić

Šulejić je u neformalnom razgovoru predložio da domaćin skupštine 18. septembra bude upravo KSZS u Salcburgu. Predsednik Jurišić je obećao da će se uskoro Savez oglasiti saopštenjem za javnost i precizirati dnevni red i mesto održavanja skupštine. Takođe je naglasio da će na skupštinu biti pozvani svi klubovi odnosno predstavnici udruženja koja su članovi “krovne organizacije”.

Podsetimo, posle sukoba dva rukovodstva Saveza Srba koje je legalno, nezadovoljni radom Saveza predstavnici više klubova formirali su Austrijski savez srpskog folklora.