Posle Banja Luke (ANURS) i Beograda (SANU), 1. februara je u Londonu održana svečana komemoracija akademiku prof. dr Srboljubu Živanoviću. Organizator skupa je bila Fondacija za sjećanje na Jasenovac i Holokaust, čiji je akademik Živanović bio suosnivač.


Dragana Tomašević, direktor i suosnivač fondacije je podsetila prisutne da je ličnost vanserijskog kalibra, kakav je bio profesor Živanović, bio neverovatno skroman i pobožan čovjek. Poručila je da Fondacija nastavlja da ide njegovim stopama i da će nastaviti govoriti u ime onih čija je ćutnja večna.

Profesor Grajf je čitajući kratku biografiju akademika podsetio prosutne da je prof. Živanović ostao posvećen traženju istorijske istine bez kompromisa i popuštanja pod pritiscima. Pri tome ostao je veran principima.

“U sadašnjem svetu, ljudi su veoma skloni da prave kompromise jer oni neprevidivo okakšavaju život. To postaju truli kompromisi ako se radi o pitanjima istine i laži, pravde i nepravde. Prof. Živanović nikada nije bio spreman na takve kompromise",  istaknuo je prof. Grajf.

Poručio je da će prof. Živanović ostati upamćen kao ratnik na bojnom polju traganja za istinom i pravdom.

Dr Vladimir Umeljić je izjavio da u pogledu istraživanja jasenovačkog sistema hrvatskih koncentracionih logora smrti, profesoru Živanoviću nije donela samo poštovaoce već i protivnike.

“Ovde se ne misli na legitimne razlike u mišljenju već o niskim i nedostojnim napadima i uvredama, koje su, što je začuđujuće, dolazile prevashodno sa srpske strane. Prof. Živanović je dostojno istrajavao na ovakve teško shvatljive napade što je samo svedočilo o njegovoj moralnoj nadmoćnosti. Time on ostaje uzor svima onima koji dolaze posle njega i koji misle dobro svom narodu", istaknuo je dr Umeljić.

Ovoj komemoraciji, prethodilo je nekoliko komemoracija u Londonu, koje su u proteklih nekoliko nedelja održane u institucijama i društvima kojima je pokojni prof. Živanović pripadao.

Veliku posećenost komemoracije uveličali su prisustvom princeza Katarina, penzionisani doktori iz londonskog medicinskog univerziteta iz bolnice Sv. Bartolomeja, profesori uglednih univerziteta u Britaniji, predstavnici raznih ambasada u Londonu, te druge ugledne ličnosti iz političkog i javnog života Britanije i Srbije.