Vladimir Kokanović predsednik Saveza Srba Slovenije (foto preuzet sa sajta saveza)

Vrlo često, kao gost, nazovi srpskih medijskih kuća, Rtv Pink, Kurir tv Hepi tv i ostalih, komentarisali ste teme koje apsolutno nemaju ni jednu dodirnu tačku sa Srbima u Sloveniji, a još manje sa pozicijom na koju ste čudnim putevima dovedeni.

Ono što mene kao građanina Slovenije, srpskog porekla, zanima i što zanima moje poznanike u Sloveniji, su odgovori na pitanja i Vaše mišljenje kao predsednika Saveza Srba Slovenije o nedoumicama koje svakodnevno kolaju među srpskim življem na slovenačkom prostoru, a koja su iz dana u dan sve glasnija i bez odgovora.

1


a)    Kako Vi lično, kao prvi čovek srpske etničke grupacije u ovoj pod alpskoj državi vidite situaciju u vezi problema oko kopanja litijuma i bora u zapadnoj Srbiji?
b)    Da li bi to bilo korisno za narod R. Srbije, a naročito za narod na prostoru teritorije na kojoj bi se kopao litijum?
c)    Da li bi kopanje bilo pogubno po narod države Srbije, a naročito za narod na prostoru teritorije na kojoj bi se kopali litijum i bor?
d)    Da li bi rudarenje bilo korisno za državu Srbiju?
e)    Da li bi rudarenje bilo pogubno po državu Srbiju?
f)    Kakav je stav predsednika Saveza Srba Slovenije po pitanju kopanja litijuma?
g)    Kakav je stav članova Saveza Srba Slovenije po pitanju rudarenja litijuma i bora?
h)    Da li bi Srbi Slovenije trebali da se zvanično izjasne po pitanju kopanja litijuma i bora?

2

a)    Da li bi predsednik Srbije trebao ići na samit BRIKS-a u Kazanju?
b)     Šta Srbija gubi, a šta dobija ako predsednik Srbije ode na samit, a šta ako ne ode?

3

a)    16. aprila 2024, sa pozicije predsednika Saveza Srba Slovenije, izjavili ste za Kosovo Online da je: „Osnovna naša vodilja da našim sugrađanima i Slovencima govorimo istinu o dešavanjima na prostoru Kosova i Metohije“.
b)    Kako zapravo, po Vašem mišljenju, izgleda istina o dešavanjima u  južnoj srpskoj pokrajini?
c)    Da li će u narednim danima predsednik Srbije morati formalno prihvatiti stanje na teritoriji Kosmeta ili ne?
d)    Šta Srbija dobija, a šta gubi odlukom o prihvatanju ili ne prihvatanju formalnog stanja na srpskoj teritoriji  Kosmet?

4

a)    Kakvo je Vaše mišljenje o sve učestalijem medijskom izveštavanju o kompromitujućim Skaj prepiskama i mogućoj povezanosti partija SNS- a i SPS- a sa srpskim podzemljem, i kako se uopšte do takvih novinskih saopštenja došlo?
b)    Da li takve medijske objave nanose štetu državi Srbiji, njenom ugledu u svetu, a posledično i Srbima u Sloveniji?

5

a)    Kakvo je Vaše mišljenje o izjavi predsednika Srbije na zasedanju Veća sigurnosti: da se ne zna ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi, i da li Srbi u Sloveniji osećaju posledice te izjave?
b)    Kakvo je Vaše mišljenje i mišljenje članova Saveza Srba Slovenije o aktuelnim, ali i najavljenim novim i masovnijim protestima u Srbiji?
c)    Da li je upražnjeno ambasadorsko mesto u Sloveniji Vaša šansa za napredovanjem?  

Ćutanje bi Vas dovelo u poziciju da uskoro, ovde u Sloveniji bude pokrenuta inicijativa zabrane, da svoje lično mišljenje iznosite kao sveopšte mišljenje Srba Slovenije, a koje uopšte i ne poznajete, niti Vas je ko od njih birao na tu poziciju. Vaše ćutanje bi bilo zadnji kamenčić u mozaiku kojim bi konačno bilo jasno shvaćeno Vaše delovanje i briga za  sopstvene privilegije političku poziciju.
 
Radovan B. Milić – pisac
Slovenske Konjice, 19. 10. 2024