kor

У издању издавачке куће ИБИС из Варшаве недавно се појавила Антологија савремене српске поезије под насловом ''Нигде нема лепшег неба'' ( што је иначе један стих из песме Десанке Максимовић). Избор и превод песама на пољски је сачинио Гжегож Валчак песник, драмски писац и приповедач који је својевремено био лектор пољског језика на Славистици на Филолошком факултету Београдског Универзитета.  У ову антологију Валчак је уврстио тридесет песника, а отварају је песме Милоша Црњанског

и Десанке Максимовић, па преко песника средње генерације, све до млађих песника.  Сваки од песника је заступљен са две до четири песме. Посебан печат ове антологије чини то што антологију сачињавају песници са којима се аутор лично сусретао (што је врло редак случај када је у питању састављање антологија)  и чија је поезија оставила јак утисак на приређивача, у смислу тога да у себи носи елементе нових поетика и самосвојни песнички печат аутора.
    Валчак се није ограничио само на познатије песнике, већ је су у антологији заступљени и мање познати, али ни у ком случају мање вредни песници. Издавање ове књиге је помогло и Министарство културе и информисања Републике Србије.
    У данашње време, када се све мање чита и преводи, ова антологија свакако представља значајан допринос афирмацији савремене српске поезије у Пољској.
codecStudio-OliverJankovicProfil

Оливер Јанковић

Оливер Јанковић