БЕОГРАД – Тешка ситуација у култури, бројна негодовања због малог буџета од 0,62 процента и апели културних радника да се култура мора сачувати упркос кризи, кулминираће данас једночасовним протестом „културњака” на београдском Тргу Републике, под слоганом „Стоп уништавању културе!”.

Незадовољство уметника и запослених у култури, већ огорчених и очајних због малог издвајања државе за културу, Закона о јавним набавкама и Закона о буџетском пословању, достигло је врхунац објављивањем резултата Конкурса за савремено стваралаштво, на коме су многе значајне манифестације попут Феста и Фестивала европског филма Палић добили мало новца, а неке ни динар.

Бука у јавности се подигла посебно због џез фестивала „Нишвил”, који није добио средства, а расподелом средстава пођеднако су незадовољни и уредници више часописа.

Због стања у култури и односа државе према уметницима у свим областима стваралаштва, али и комплетне ситуације у друштву, представници Организационог одбора протеста за културу позвали су своје колеге, уметнике, али и све људе да проведу 60 минута између „једног избљуваног и ижврљаног споменика културе, музеја који не ради, два позоришта и једног културног центра”, да покажу сложност и на начин на који желе скрену пажњу на опасност од уништавања културе.

Уметници поручују да је сутрашњи протест само „првих сат времена почетка борбе против деградације културе у најширем могућем смислу”.

Глумица Светлана Бојковић је упозорила да се запостављањем и уништавањем културе отвара могућност да народ изгуби вредности, да се простор сведе на имитацију лоших страних модела и отвара пут за девијације друштва сваке врсте, док је књижевница Гордана Ћирјанић нагласила да култура у малој земљи попут Србије не може да опстане без дотирања државе.

„Протест у суботу је побуна људи који се боре за живот. Ми тражимо системске, а не козметичке промене - успостављање нових критеријума вредновања на нивоу целог друштва, јер без тога култура не може да опстане”, истакао је сликар Урош Ђурић.

Он је нагласио да то треба да буде општи протест, а не само људи који су професионално везани за културу и приметио да је то први социјални протест у земљи политичких протеста и превирања.

„Култура је само повод, ово је много шире”, поручио је Ђурић.

Уметници Србије траже хитно дефинисање културне политике и стратегије развоја културе, реформу и доношење закона у складу са потребама различитих актера у култури и уметности, изналажење начина за адекватније финансирање културе и уметности, уважавање струке и стручности, деполитизацију и департизацију културе и повратак уметничког и образовног програма на Јавни сервис Србије.
Танјуг
објављено: 22.06.2013.