На гробљу код Цркве Светог Николе у Улцињу данас су сахрањени земни остаци академика Данила (Каплана) Буровића (1934-2022), који се упокојио у Господу 11. августа у Женеви.


У Храму Светог Николе опијело новопрестављеном Данилу Буровићу је служио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Високопреосвећени Митрополит је у свом опроштајном слову од уснулог слуге Божијег исказао мишљење да у новијој историји не постоји неко ко је скупље платио слободу мисли и жељу да свједочи истину од Данила (Каплана) Буровића. Због слободног исказивања ставова и борбе за истину проживио је истинску голготу – у југословенским и албанским затворима провео је близу пола свог живота. Прво је као дисидент притваран у Брозовој Југославији, а онда је бјежећи од те комунистичке диктатуре запао у чељусти можда још опакије диктатуре Енвера Хоџе, гдје је провео деценије у робији. Али сво то страдање у комунистичким затворима, истакао је Владика, није могло сломити његов дух:

“Он је и у затвору био слободан човјек, јер је слободно мислио. Нијесу могли сломити његову личност. Он није рођен у хришћанској породици, али га је страдање, које је од младости своје примио, привело Христу Господу. Он је прошао трновити пут и узишао са Христом на голготу и пришао је Господу Исусу Христу на прави начин, уподобио се Њему кроз страдање.”

Подсјетивши да Господ, који је дошао у овај свијет и примио страдање, и био везан и затваран, и на крају пострадао за све нас, за спасење цијелог рода људског, није оставио Данила Буровића него га је кријепио, Владика Јоаникије је истакао да не можемо ни замислити да човјек толике деценије проведе у затвору и да његов дух не буде сломљен и претворен у прах, а да га не кријепи сила Божија. С обзиром да је био човјек слободе, он је и што се вјере тиче слободно изабрао Свету православну вјеру, примио Свето крштење, исповиједио вјеру у Господа Исуса Христа и примио ново име Данило.

Упоредивши његово страдање са најчувенијим робијашем совјетских гулага руским писцем Варламом Шаламовим, који је робијао мање од пола робије Данила Буровића, подвукао је да њих повезује и то што су обојица били слободног духа и ствараоци те да је Каплан Данило велики научник, велики стваралац, чије је дјело много цијењено и које се већ изучава. Као посебно интересантно навео је да је он заправо кроз Христа примио и идеју српског народа, јер се упознао са страдањем српског народа кроз вјекове и био један од свједока.

“Наравно ми овдје нећемо оцијењивати његово научно и књижевно дјело, то ће чинити научници и књижевници и публицисти, ми ћемо само изразити дивљење снази његовог карактера и његове личности и прославићемо Бога који му је дао толику снагу. Овдје је данас присутна његова породица, којој искрено од срца изјављујемо саучешће, желећи да их Бог укријепи својом силом да поднесу овај велики губитак, али и да буду поносни на свога Каплана Данила. Јер заиста имају због чега да буду поносни на њега”, нагласио је Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије

Истичући да ће се његово име, као и његово страдање, памтити, Владика је казао да је његово страдање било христолико страдање, а његов трновити пут голготски те да је он заправо ишао путем славе Божије:

“Како се буде изучавао његов живот, увјерни смо да ће све више и више сијати његово свједочење и мучеништво. Он није пролио своју крв за Христа, није убијен, али је крварио, можемо рећи, цио свој живот и крвљу својом заправо писао своју биографију.”

Саучествујући у болу ожалошћене породице, Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је упутио ријечи утјехе, истичући да треба да буду поносни на свога Каплана и да свом потомству и пријатељима говоре о његовом свједочењу и страдању: “О томе ће се наравно и убудуће писати и причати, јер је његова борба за истину, за слободу, за правду, а тиме и за вјеру, изузетно велики примјер, изузетно велико богатство, за његову породицу и његове потомке. То је велики духовни капитал на који можете бити поносни и ви и ваше потомство. Нека Господ прими његову напаћену душу у своја вјечна њедра и нека га обдари животом вјечним, гдје нема страдања, бола, ни суза, гдје нема робије, ни патњи, ни удараца, него гдје је љубав Божија и живот вјечни и Царство бесконачно. Нашем Каплану Данилу, великоме свједоку истине, савјести, вјере, нека Бог да Рајско насеље и живот вјечни. Царство му небеско!”

Академик Данило (Каплан) Буровић (1934), преминуо је у Женеви, где је провео последње године живота. Због слободног исказивања ставова и борбе за истину проживио је истинску голготу – у југословенским и албанским затворима провео је више од тридесет година.

Познат је као публициста, књижевник и научник, балканолог и албанолог. Живот је посветио правди и борби против научних фалсификата.

Објавио је преко сто књига, на више светских језика.

Његов богат научно-истраживачки рад прожет је закључцима који изазивају жестоке реакције међу Албанцима, због научно аргументованих тврдњи да Албанци нису ни Илири, ни Пелазги, и да су Албанци са Косова и Метохије углавном исламизовани хришћани.

Весна Девић
Фото: Жељко Драшковић