"Кабинет председника Србије Александра Вучића вратио ми је зарђале кашике у вредности 30 одсто моје пензије које сам му послао прошле седмице", каже нишки сликар и карикатуриста Славољуб Благојевић.

Он се на тај корак одлучио након што је Вучић, поводом текста у Данасу да му је Благојевић вратио пензионерски пакет са витаминима, рекао да би „тај господин требало да врати и 30 одсто пензије“, које су „за толико веће него у време када је на власти био онај у чијем се медију он оглашава“.

Благојевић каже да је пред прошли викенд у поштанском сандучету нашао обавештење да треба да преузме пакет у пошти, а да је по одласку у пошту видео да је реч о пакету са око 200 зарђалих и осталих кухињских кашика, иначе купљених на бувљој пијаци, које је пост експресом послао Вучићу на Андрићев венац.

Према његовим речима, овакав поклон је „метафора на председникове ране радове“, у време рата на простору бивше Југославије, почетком 90-их година прошлог века, када је он давао ратнохушкачке изјаве, а „његов гуру“, лидер радикала Војислав Шешељ, поручивао да ће, како је казао, „четници клати српске непријатеље кашиком за ципеле, и то зарђалом“.

– Нимало не изненађује Вучићево враћање кашика, то је својствено каракеру једног размаженог и хировитог детета, које мора да истера своје. Да се подсетимо, свезнајући српски Нострадамус је са невиђеном прецизношћу погодио са колико је милиграма рођен, колико је милиметара имао у преднаталном периоду, ко ће да победи на америчким изборима… Ипак, не разумем да се он, и поред огромних и историјских државничких послова, бави оваквим “баналностима” везаним за једног просечног пензионера – каже Благојевић за Данас.

Он додаје да „не жели да злослути“, али да се дешавало да након његових перформанса они којима су били упућени, оду са функција. Након уличне карикатуре – транспарента „Миш у хлебу“, од пре 40 година, смењен је директор „Житопека“, фирме која је такав хлеб направила.

После перформанса са фотељом уместо сира у џиновској мишоловци, пре 30 година, постављеној испред Народног позоришта, отишао је директор позоришта. Након перформанса од пре више од 20 година, када је студенте и отпораше испред нишког суда „обукао“ у затворска одела, у знак протеста због крађе гласова на локалним изборима 1996, отишли су неки чланови изборне комисије и владајући партијски функционери. Убрзо после тога, по окончању перформанса на крову робне куће Београд, Слободан Милошевић предаде власт Војиславу Коштуници и Зорану Ђинђићу…, набраја.

Он је, иначе, вратио пакет са витаминима и минералима, које је држава поклањала како би „ојачала имунитет најстарије популације“, уз образложење да га је доживео као „увреду“ и „покушај подмићивања пред изборе“, и то његовим, а не Вучићевим новцем. Казао је да је пакет „само перфиднија варијанта сендвича које Вучић и СНС већ годинама удељују члановима своје странке као ‘награду’ за послушност“.

Благојевић као некадашњи наставник ликовног васпитања у основној школи, који је био и директор школе, прима пензију од око 34.000 динара. Подсећа да актуелна власт њему и осталим пензионерима још увек није вратила целокупно умањење пензија, за које је једина одговорна, а да су оне обезвређене и константним поскупљењима. Притом су више од пензија увећани „криминал, корупција, непотизам и остале Вучићеве благодети“, закључује.

„Дође ми да у овим годинама одем из земље“

– Све више размишљам као наши млади људи. Дође ми да продам ову стару кућу и под старе дане одем из ове земље пуне благостања, слободних медија и слободних владиних медиокриотета, да у миру проживим бар остатак живота. Од 18 младих људи из моје блиске фамилије – а сви су они образовани, отишло је 11, а троје се припрема да оде. Разлог није само материјалне природе – каже Благојевић.

FOTO: Printscreen