Stolar Siniša Stević iz sela Mijailovac kod Velikog Gradišta, prošle godine došao je u žižu javnosti kada je obelodanio da svoje dve kuće i stolarsku radionicu koja se prostire na nekoliko stotina kvadrata i opremljena je svim potrebnim mašinama, poklanja porodici koja će živeti sa njim i voditi računa kako o domaćinstvu, tako i o zanatskoj radnji.

Oko pedeset porodica mu se javilo, ali kada je izabrao jednu porodicu, ispostavilo se da nemaju nameru da rade, već da ih Siniša izdržava. Iz tog razloga ih je zamolio da odu, što su oni učinili, piše "Rina".

Siniša se razočarao, ali ne gubi nadu da će naći poštenu porodicu koja će naslediti njegov posao i imovinu.

Humani gest samohranog oca iz Šapca: "Sva deca koja nisu u mogućnosti da plate šišanje, u našem salonu mogu dobiti ovu uslugu besplatno“
Profesor Savić je vrsni ekonomski analitičar, a malo ko zna da je i strastveni RIBOLOVAC: Uz hobi je prebrodio sankcije, a danas lovi i šarane od 23 kilograma!
"Mesto gde nikome ne moramo da se izvinjavamo..." Mikica je dedinu kuću pretvorio u VRT IZ BAJKE za decu sa AUTIZMOM, a "cena" ulaznice je jedan zagrljaj

Odluka pala na slavu

Siniša se prošle godine, na dan svoje slave, sv. Toma, obavezao da će sve što je stekao dati poštenoj porodici.

- Na moju krsnu slavu, Svetog Tomu sam sam upalio sveću i prerezao kolač. Kako dani prolaze sve manje mogu da radim i krećem se i zato ostatak života ne bih voleo da provedem u samoći. Moja supruga, koja je priminula, i ja nismo mogli da imamo dece i zato bih sve što imam i sve što sam stekao poklonio jednoj čestitoj porodici koja bi živela sa mnom u zajednici, a posle moje smrti sve bi ostalo njima u nasledtvo - izjavio je on tad za Rinu.


Sinišina ponuda je više no velikodušna - dve kuće i stolarska radionica koja se prostore na čak 540 kvadrata i opremljena je savremenim mašinama. Onaj ko bi dobio njegovu imovinu imao bi ne samo rešeno stambeno pitanje već i razrađen posao. Zato je Siniša očekivao da će se lako naći porodica koja bi to znala da ceni.

Međutim, potraga za "savršenom" porodicom pokazala se kao nimalo laka.Pogrešan izbor

Usijali su se bili Sinišini telefoni, oko pedeset porodica javilo se ovom stolaru, a na njemu je bilo da izabere onu koja mu je najviše prirasla srcu. Tako je i bilo. Odluka je pala na jedan mladi bračni par iz sela u okolini Vršca.

- Dnevno sam razgovarao sa nekoliko porodica. Mnogi su bili fini i slatkorečivi i bilo mi je jako teško da izaberem. Odlučio sam se za jedan bračni par, imaju oko tridesetak godina. Bili su u veoma nezavidnoj finansijkoj situaciji, i delovali kao jako fini i želeo sam da im pomognem misleći da ćemo živeti u miru i slozi.

Oni su se doselili u Mijailovac, postepeno prenosili svoje stvari u Sinišin dom, ali kako su dani prolazili priča je dobijala drugačiji epilog.

- Vrlo brzo pokazalo se da su oni očekivali da izgleda kod mene dođu na izdržavnje. Sve sam radio sam održavao kuću i radnju, a da od njih nije bilo nikakve pomoći. Mislio sam da će se vremenom možda nešto promeniti, da im treba određeni period da se prilagode, ali slaba vajda. Sve je ostalo isto. Osim što sam radio u domaćinstvu, morao sam da idem i za njih. Nisam više to mogao da tolerišem i morao sam im reći da idu. Otišli su iz moje kuće pre petnaest dana - izjavio je ovaj stolar.

Nada da će uspeti u potrazi ne umire

Iako razočaran, Siniša ne odustaje od svoje odluke i nada se da će ipak uspeti da pronađe dobru i vrednu porodicu kojoj će pokloniti sve ono što je za života stekao, a što sigurno nije malo.

- Ko zna koliko sam finih ljudi propustio, a koji su se javili. Posle ovog što se desilo kontaktirao sam neke koji su me ranije zvali, ali sada pet puta merim i jednom sečem. Ukoliko ne uspem da pronađem, postoji i opcija da svoju radionicu dam u zakup ko hoće da radi, posao mu je potpuno razrađen. Ja sam na izmaku snage i red je da malo odmorim, a žao mi je da propadne sve što sam stvarao godinama - kaže Siniša.

Stević je decenijama unazad jedan od najpoznatijih stolara u tom delu Srbije. Ispod njegove vešte ruke izašlo je na stotine proizvoda od drveta, a težak rad i još teži život obeležili su njegov vek.

Siniša ne odustaje u potrazi

- Sve što imam posle smrti ostalo bi toj porodici. Moja familija nije se javljala godinama, tek sad kad je videla da poklanjam kuće, pa bih sa ljudima koji dođu kod mene potpisao ugovor kako ne bi imali problema na naslede imanje. Da porodica bude poštena i da nikad ne dozvoli da se ugasi slavska sveća. To je jedino što ja tražim za uzvrat, od onih koji se odluče da žive sa mnom i dobiju sve ono što sam težačkim radom stekao - zaključio je Siniša.

Foto: Rina