Igor Adamović: Prvi sa desne strane

   Protivno mojoj volji i neovlašćenim nastojanjem da mi se »približi«, Igor Adamović, član pokreta Dveri,  koristeći sredstva komunikacije kao i aplikacije za slanje poruka putem društvene mreže (Facebook), je svojim ponašanjem, a naročito tekstom poruke koju mi je poslao, poremetio moj ustaljeni penzionerski način života izazivajući strah, uznemirenost i teskobu, zbog koje je moje kretanje ograničeno ili svedeno na nužne izlaske i uz potpuni oprez.

    Kako ne bih došao u situaciju da gasim svoj nalog na Fejsbuku prinuđen sam protiv Igora Adamovića, člana Srpskog pokreta Dveri iz Aranđelovca podići krivičnu prijavu radi proganjanja po članu 138a KZ. Republike Srbije.
   Da ovakav vid pritiska i prikrivena pretnja člana pokreta Dveri iz Aranđelovca, radi mojeg drugačijeg mišljenja povodom proteklih aprilskih predizbornih tema, leži u korenu političkog programa koalicije kojoj pripada, potvrđuje koalicionim Saopštenje za javnost i delovanjem14. opozicionih odbornika SO Aranđelovac, od 22. septembra 2022 godine u kojem se kaže:   
   »Pod zajedničkim delovanjem, podrazumeva se nastavak dosadašnjeg vršenja političkog pritiska na vladajuću većinu«.
   Pri tom, vršeći pritisak nada mnom, Igor Adamović zaboravlja, da ja kao kulturni stvaralac, pesnik i pisac ne pripadam vladajućoj većini, a još manje nasilnoj grupaciji čiji je on član i čiji program direktno sprovodi u delo. Zaboravlja da sam lojalnost ovoj zemlji, kada je trebalo, dokazao sa puškom u ruci one paklene 1999 godine, baš kao što sam i ovom gradu mnogo puta dokazao svoju privrženost kroz delovanje na humanitarnom području. Zaboravlja da se ja, kao  aktivni arhivski istraživač, koji je Republici Srbiji, a posebno ovom gradu doneo dragocen srednjevekovni material iz austrijskog Nacionalnog arhiva, kao osoba koja je višestruko nagrađivana i koja je upisana u leksikon značajnih ličnosti slovenačke Celjsko – Zasavske regije, ne želim svrstavati nigde, uz nijednu grupaciju, naročito ne uz tu koaliciju kojoj on pripada.
   Ali zato, imam oči, imam pamet, mislim i razmišljam svojom glavom, pa pitam: Da li je neovlašćeno slanje nebuloznih poruka rezultat projektovanog potpisivanja izjave o kojoj je obaveštena javnost i u kojoj se kaže da predstavlja moralni čin u interesu svih žitelja Aranđelovca?
   Kad već pominju žitelje: da li iskazani primitivizam koji kulja iz svake napisane reči saopštenja predstavlja moral  tkzv. opozicije kojim se kao vrane obrušavaju na mene, žitelja ovog grada.
   Da li je takvo ponašanje, kako se u saopštenju navodi, isključivo političko sredstvo i da li je ono u  u skladu sa Ustavom i zakonima R. Srbije na koji se pozivaju?
   Zašto pritom bez pardona kršeći i Ustav i zakon prozivaju sve one koji nisu uz njih, ili koji ne misle kao oni uskraćujući im slobodu mišljenja i izražavanja!?
   Kako misle i zašto pozivaju sugrađane u debatu o najvažnijim stvarima, kada nisu spremni da ih čuju, već su sposobni, da ih zbog nesaglasnosti sa njima, krajnje primitivno i brutalno napadaju, kao što to čini i njihov koalicioni partner Milan Švabić?


   Milan Švabić u prvom planu

   Dokle misle da širenjem panike obmanjuju javnost putem neistinitih informacija o rušenju  Specijalne bolnice za rehabilitaciju uz priloženu fotografiju te iste bolnice?

Specijalna bolnica nije predmet rušenja niti je srušena


   Zašto posredstvom određenih lokalnih »medija« tu istu javnost obmanjuju, a koju gle čuda, pozivaju na debatu i saradnju, iznoseći neistinu da se ruši i objekat »Arkade, kao i da se ruši letnja vila kralja Aleksandra I Karađorđevića, spominjući pritom Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac?
   Zašto izazvaju nemir građanstva, od kojih oni »najzabrinutiji i najhrabriji legoše pred teške rušilačke mašine svesno darivajući svoje živote kao na tacni za dobrobit ovog grada«. Čemu i kuda vodi sav taj cirkus?
   Zar ne osećaju moralnu obavezu da stanovnicima Aranđelovca prenesu i saopštenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca, koji se oglasio povodom lažnih informacija, a u kojem se kaže:
   »Ovom prilikom obeveštavamo javnost da je Parno kupatilo postojalo u Bukovičkoj banji od 1875. godine i da je isto porušeno tridesetih godina 20. veka. Objekat koji je uklonjen i o kome se piše nije Parno kupatilo već „otvoreno kupatilo“, tačnije otvoreni bazen sa pomoćnom zgradom u kojoj su bili smešteni tuševi i svlačionice za potrebe otvorenog bazena.
   Nije tačna ni tvrdnja o budućem rušenju „Arkada“, a koje se po uslovima Zavoda moraju sačuvati i rekonstruisati u autentičnom obliku.
   Napominjemo da letnja vila kralja Aleksandra I Karađorđevića ne postoji u Bukovičkoj banji (niti se pominje u Odluci o proglašenju Parka Bukovičke banje za kulturno dobro iz 1989), te da samim tim nije mogla ni biti porušena.
   Jedini radovi koji su izvedeni tokom prethodnih nekoliko dana tiču se rušenja otvorenog bazena sa objektom sa svlačionicama i tuševima zbog totalne rekonstrukcije, odnosno izrade novog bazena i spa-centra u planiranom novom hotelskom objektu po uslovima Zavoda.

 

Rušenje otvorenog bazena i objekta sa svlačionicama po uslovima Zavoda

za zaštitu spomenika Kragujevac


   Zbog svega navedenog, ne želeći da trpim različite vrste maltretiranja od strane tkzv. aranđelovačke opozicije, a još manje  zloupotrebu mojeg Fb profila od strane pomenutog lica, u čvrstoj nameri da zaštitim svoje pravo posedovanja sopstvenog mišljenja i slobodu izražavanja, a koje mi pripada po Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, član 10, sloboda izražavanja, prinuđen sam potražiti pravnu zaštitu.

Radovan B. Milić
Aranđelovac
6. 10. 2022 godine.