Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да су јучерашњи избори били намештаљка у које је опозиција, како је рекао, олако ушла а да се није изборила ни за један услов како би се спречила изборна крађа.

Анђелковић је агенцији Бета казао данас да је опозиција насела на Вучићеву политичку гиљотину.

„Ни на једном бирачком месту немамо камере, у медијској сфери влада потпуна неравноправност, а режим користи државни буџет као свој. Учешће опозиције на изборима је слично као када је доминикански диктатор Трухиљо својевремено организовао изборе с опозицијом коју је после хапсио. Овде није баш тако, мада смо имали наговештај да режим спрема репресију када је ноћ уочи избора позвао опозицију и поручио јој ‘ми намештамо изборе, а ви случајно немојте да протестујете’“, рекао је Анђелковић.

Према његовим речима, опозиција је ишла на „Вучићеву изборну гиљотину“ вероватно зато што јој је неко са Запада обећао да ће избори бити прихватљивији него раније.

„Западу није битна демократија у Србији већ само да Вучић призна Косово“, оценио је је Анђелковић.

Он је казао да су Вучићеве изјаве у предизборној кампањи наговештавале да се спрема велика крађа.

„Немогуће је да власт, која је већ годинама неуспешна од економије до одбране националних интереса, добије више гласова него на претходним изборима. Вучићеве оптимистичке најаве изборних резултата су биле покриће за велику изборну крађу која се у недељу и догодила. Опозиција је олаким уласком у изборни процес допустила да се ствари тако заврше“, нагласио је Анђелковић.

Коментаришући најаву протеста опозиције у Београду за вечерас, Анђелковић је рекао да би она требало да тражи поништавање целокупног изборног процеса.

„Опозиција не би требало да акценат ставља само на београдске изборе, већ да тражи поништавање целокупног изборног процеса. У земљи у којој се намештају републички избори, ништа не значе градски. Вучић показује спремност да направи компромис и да опозицији препусти Београд како би направио компензацију за намештање републичких избора. Међутим, сваки договор с Вучићем се на крају опозицији врати као бумеранг. Народ је спреман за протесте и опозиција не би требало да калкулише већ да оспорава цео изборни процес од локала до републике“, закључио је Анђелковић.

Према последњим подацима Републичке изборне комисије (РИК), на основу 7.842 обрађена изборна места од укупно 8.273, апсолутну већину на парламентарним изборима освојила је листа „Александар Вучић-Србија не сме да стане“ са 46,86 одсто гласова.

Друга је листа „Србија против насиља“ која је освојила је 23,36 одсто, а следе СПС-ЈС са 6,59 одсто, „Нада за Србију“ 5,02 одсто и листа „Ми-глас из народа – Бранимир Несторовић“ с 4,68 одсто освојених гласова.

Највише гласова на изборима за одборнике Скупштине Београда освојила је листа „Александар Вучић – Београд не сме да стане“, за коју је гласало 38,7 одсто бирача, показује процена резултата гласања коју су објавили ИПСОС и ЦеСИД на основу 85,3 одсто обрађеног узорка.

Према тим подацима, на другом месту је коалиција „Србија против насиља“ с 34,5 одсто гласова, следе „НАДА за Београд“ са шест одсто, „Ми-глас из народа“ с освојених 5,3 и СПС 4,8 одсто гласова Београђана.

Према подацима РИК-а са 67 обрађених бирачких места, на изборима за Скупштину Војводине листа „Александар Вучић-Војводина не сме да стане“ освојила је 50,34 одсто гласова, „Србија против насиља“ 12 одсто, „Ивица Дачић – премијер Србије“ 5,13 одсто, Руска странка 0,96 одсто, коалиција НАДА 3,38 одсто и СВМ 16,68 одсто.

Извор: Бета