Hiljade ljudi okupilo se u centru Beograda na antivladinom protestu tražeći poništenje parlamentarnih i lokalnih izbora pre nedelju dana za koje međunarodni posmatrači smatraju da su nepravedni.

Populistička vladajuća Srpska napredna stranka osvojila je 46,72 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima prošlog vikenda, prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, piše britanski Gardijan, pozivajući se na Rojters i Asošijejted pres.
Međunarodna posmatračka misija je u ponedeljak saopštila da je SNS stekla nepravednu prednost pristrasnošću medija, neprimerenim uticajem predsednika Aleksandra Vučića i neregularnostima glasanja kao što je kupovina glasova. Vučić je rekao da su izbori bili fer, piše Gardijan a prenosi Danas.
Asošiejted pres je izvestio da se u nedelju uveče zaštićena interventna policija zabarikadirala unutar beogradske gradske kuće, ispaljivajući suzavac dok su demonstranti razbijali prozore na ulazu u zgradu u centru grada. Trenutno nema izveštaja o povređenima.
Demonstranti su uzvikivali "otvorite vrata" i "lopovi" dok su gađali zgradu jajima. Neki su skandirali "Vučić je Putin", poredeći srpskog predsednika sa ruskim liderom.
Opozicioni savez levog centra Srbija protiv nasilja zauzeo je drugo mesto na izborima sa 23,56 odsto glasova, a treće Socijalistička partija Srbije sa 6,56 odsto.
Srđan Milivojević i Vladimir Obradović iz koalicije Srbija protiv nasilja pokušali su da otvore vrata gradske kuće, ali nisu uspeli da uđu, dok je publika uzvikivala "ulazi, ulazi" i "nema predaje".

Još jedna članica Srbije protiv nasilja, Marinika Tepić, štrajkuje glađu od izbora zahtevajući njihovo poništenje.