Писмо новопазарских Срба председнику Александру Вучићу којим од њега траже помоћ због угрожене безбедности упозорава да је поново активирана стара трансверзала насиља над српским народом од Косова и Метохије, преко Рашке области, до Босне и Херцеговине.

Повод за узнемиреност наших сународника је провокативна и насилничка манифестација исламиста и сепаратиста која се одиграла 9. априла увече, у ноћи уочи Рамазанског Бајрама, на кружном току испред насеља Шестово, дела Новог Пазара насељеног српским становништвом.

Провокације су организоване на простору у подножју брега на коме се налазе Ђурђеви ступови, где Срби традиционално обележавају Бадњи дан. Узвикиване су пароле којима се тражи “санџачка република” баш у време када Приштина уз подршку западних патрона изводи представу са нелегитимним пописом становништва као основу за тражење ратне одштете од Београда, а Сарајево, уз помоћ истих спонзора припрема да кроз Генералну скупштину УН прогура резолуцију о Сребреници којом жели да Републику Српску прогласи “геноцидном творевином”, па да на основу тога захтева њено укидање.

Овај догађај је озбиљна ескалација национално-верских тензија које су се последњих година углавном манифестовале на скрнављењу српских гробаља, историјске баштине и редовним инцидентима на утакмицама.

– Поштовани председниче републике Србије Александре Вучићу,обраћамо Вам се са захтевом за помоћ и одбрану националних интереса Срба у Новом Пазару. Дана 9. априла око 21 сат огромна колона шлепера, аутомобила, квадова упутила се организовано из правца центра Новог Пазара ка насељу Шестово у коме је 99 одсто мештана српске националности. У кружном току насеља Шестово колона је блокирала саобраћај и том приликом испаљивали су ватромет и друга пиротехничка средства, машући заставама Турске, Палестине, санџачким барјацима, уз повике “Алаху екбер, ово је Санџак”, “Живела санџачка република”, уз дизање два прста и псовање “мајке четничке” са јасном намером да испровоцирају мештане Шестова. Напомињемо да се на поменутој локацији годинама уназад слави Бадњи дан уз пријављен скуп надлежним органима и да Срби никада у Новом Пазару нису прослављали верске празнике у насељима где живе претежно Бошњаци. Ово вам пишемо из разлога што смо забринути и уплашени за нашу и будућност наше деце – наводи се у писму преосталих новопазарских Срба, међу којима је завладала зебња шта доноси будућност.

Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  "За аутономију Заједница српских општина да се призна Kосово и замене Прешево и Бујановац за неколико села"

Јер, у овом случају није реч о овдашњим вехабијама, од којих је неколико десетина отишло да се бори у једниницама Исламске државе у Сирији, већ о суграђанима Новопазарцима које је неко организовао и нахушкао по сценарију какав је познат са Косова и Метохије осамдесетих и деведесетих година. Време извођења ове опасне представе је пажљиво одбрано, за ноћ у којој се завршава рамазански пост, пред велики муслимански празник Бајрам, да би се скренула пажња на религиозну позадину.

Суштина је, ипак, у клицању “санџачкој републици” које непријатно подсећају на пароле “Косово република” које су извикивали албански екстремисти обучени на Западу. Исте сепаратистичке апроле су почетком девдесетих мобилисале муслимане из Рашке области за ратове у Хрватској и БиХ.

Деведесте су међу муслимане Рашке области донеле утицај нетрадиционалне милитантне верзија ислама која је највише утицала на младе људе, од којих су неки и учествовали у злокобној “опсади” Шестова. На овдашњим друштвеним мрежама и форумима се интензивно емитују садржаји попут “предавања” исламиста из БиХ међу којима се истичу имам Амир Махић из Козарца који редовно вређа православље, СПЦ етикетира као “секту”, а Светог Саву назива “зачетником фашизма”, као и бихаћки хоџа Мухарем Штулановић који Републику Српску назива “геноцидном творевином која се окотила 9. јануара”. Такав речник мржње сада је довео до манифестације новопазарских муслимана.

УДАР НА ЦРКВЕ И СПОМЕНИКЕ

О утицају екстремизма у Новом Пазару сведочи континуирано угрожавање српске баштине. Тако су 2019. малолетници оскренавили Цркву Светог Петра и Павла, споменик културе под заштитом УНЕСКО-а. Млади преступници годинама скрнаве и покушавају да запале цркву Свете Варваре на Рељиној греди крај Новог Пазара, a 2021. су оштећени и рушени српски надгробни споменици у насељу Шестово. Редовна су и скрнављења средњовековних археолошких локалитета, од којих се истиче оно из 2022. када су резорени остаци Латинске цркве из 14. века.