Београд – Генерална секретарка Међунанародне конфедерације синдиката Шарон Бароу каже да мере које подразумевају смањење плата и пензија неће помоћи опоравку привреде.

„Када се смањују плате и пензије осиромашују се људи, ако они не могу да плате своје рачуне,

ако не могу да инвестирају, то директно утиче на квалитет тражње и сигурно не помаже опоравку економије“, рекла је Шарон Бароу.

Она је раније данас разговарала са премијером Србије Александром Вучићем, а састанку су присуствовали председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић и председник Уједињених гранских синдиката „Независност“ Бранислав Чанак.

Шарон Бароу је казала да је Вучићу поручила да је решење у инвестицијама, у улагању у нова радна места, а не у штедњи.

Према њеним речима, критиковала је што је аранжман са Међународним монетарним фондом и даље под „велом тајне“ и што синдикати нису упознати са детаљима, али и што синдикати нису консултовани када је доношен Закон о раду.

Она је пренела да се Вучић извинио што није било јавне расправе о закону о раду, за шта он није знао.

„Он (Вучић) се извнио, али извињење не мења ствари и даље мора да се ради на поправљању закона“, рекла је Шарон Бароу.

Генерална секретарка Међународне конфедерације синдиката нагласила је да се што пре мора успоставити социјални дијалог и додала да је добила уверавања од премијера да ће дијалога бити.

„МКС ће и даље бити са вама и ја могу да вам понудим солидарност, ако социјалног дијалога не буде, ако буде потребно вратићемо се“, рекла је Шарон Бароу.

Бароу је, на конференцији „Економска криза и социјални дијалог“, која је одржана у Дому синдиката, навела да људи морају да знају да имају право на минималну зараду, на колективно преговарање, а не „да раде а да за то не примају плату, јер то је онда крађа“.

Такође, како је истакла, неопходно је обезбедити права за жене како би имале основна средства за бригу о деци и посао који са тим може да се усклади.

Она је истакла да је општи тренд у свету да све већа моћ корпрација води ка смањењу зарада и повећању прихода, али је таква ситуација неодржива јер не постоји равнотежа која је неопходна да једна држава буде просперитетна.

Председник УГС Независност Бранислав Чанак истакао је да уколико је грађанин на радном месту обесправљен, онда се од њега не може очекивати продуктивност, а ако нема продуктивности нема ни добре економије.

Политичари често потежу за узимањем кредита уместо да улажу у тог грађанина, његов рад и успоставе неопходан баланс у економији, указао је он.

Чанак је истакао да је данашњи разговор са премијером Вучићем за њега охрабрујући, али не охрабрује то што је председник Владе Србије рекао да није знао много тога.

Када је у питању аранжман са ММФ-ом, Чанак каже да у разговору са премијером нису успели да „развеју његову тајновитост“, али да се боји да аранжман укључије реално стање Србије и ново условљавање ММФ.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић истакао је да „све владе Србије претходних година, па и садашња, владају на начин као што би то радио неки цар или император“.

Он је подсетио да од 2001. године у нашој земљи формално постоји успостављен социјални дијалог, али је у пракси то само „украс и слика на зиду“.

„Мишљења синдиката и репрезентативног удружења послодаваца су у великој мери подударна. Највећи део интереса које имају синдикати и послодавци према влади су подударни јер ми хоћемо да имамо ефикасну државу“, указао је Атанацковић.

Према његовим речима, транзиција у нашој земљи траје 25 година по чему смо вероватно светски рекордери у тој категорији, а реалних промена још нема.

Бета, Танјуг