Због тешке економске и политичке ситуације у којој се налази ЕУ, Хрватска планира референдум о изласку из ЕУ-а

ЗАГРЕБ – Због повећаног политичког притиска у тренуцима када еврозона размишља о још већој интеграцији, хрватски премијер Милановић је казао да би бирачи у његовој земљи могли изаћи на референдум о ЕУ-у те да је Унија имала

своју шансу.

grb Хрватска размишља о изласку из ЕУ аЕкономска криза којој се не види крај, мањак транспарентности и крња демокрација само су неки од разлога због којих би хрватски грађани напустили Унију. Анкете које је недавно објавио Евростат показују како већина грађана Хрватске није задовољна ситуацијом у Унији и да сматрају да им се живот није видљиво побољшао откад су ушли у Унију.

- То је сад већ 48 сати, више-мање. Ништа се није промијенило набоље. Еуропа је пуно обећавала, али је сада превелика и претрома да заиста покрене господарство и развој. Живот није био лош задња два дана, али мислим да можемо и сами – поручио је премијер Милановић.

Хрватска није једина чланица која више нема стрпљења с ЕУ-ом. Британија је једна од држава које планирају референдум о останку у Унији. По узору на хрватске политичаре, британски су тек недавно кренули припремати терен.

- Баш као и Хрватска, ми нисмо сигурни у којем смеру иде ЕУ. Нико не може тврдити да нисмо покушали, али треба видети што народ хоће. Референдум је кључан – поручују из британске амбасаде.

ИЗВОР: tportal.hr