КРАЊ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након пленарног састанка Процеса „Брдо- Бриони“ да у региону нема љубави, али да постоји потреба да се разговара и чува мир и стабилност.

Вучић је у изјави за медије у Брду код Крања рекао да је заједно са македонским председником Ђорђом Ивановим разменио „тешке и оштре

речи са албанским представницима“, али да је и то боље него да се такве ствари пренесу на улице. Председник Србије је рекао да не памти тако оштру и тешку дискусију са Хашимом Тачијем, али да је, заједно са Ивановим, „недвосмислено показао шта је истина у понашању људи из Приштине и заговарању велике Албаније“.

„Покушали су да кажу да су то измишљотине Београда и морам да кажем да је македонски председник Ђорђе Иванов у потпуности подржао све аргументе које сам изнео и био веома оштар, тако да је некоме изгледало као да смо правили блок Србија и Македонија против двојице албанских представника, што није био случај“, рекао је Вучић.

Он је ипак нагласио да је добро што је расправа била оштра и отворена и што знамо да ће бити потребно много труда да се уложи како би сви у Европи и свету разумели позицију Србије.

„И данас сам им рекао да ми разумемо да Албанци Косово сматрају независним, али да они морају да уђу у наше ципеле и да разумеју да Србија не сматра Косово независном државом и да око тога нема никакве сагласности“, рекао је Вучић.

Председник је додао да је најважније да сви добро разумеју да проблеме треба решавати дијалогом.

„И боље је да ми на овакав начин разговарамо него да се то пресели на терен. Докле год је то у тим водама, то је добро, али су велике разлике приказане“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је немачки председник Франк Валтер Штајнмајер рекао да сви, када оду код председника Европске комисије Жана Клода Јункера, говоре о љубави у региону, које нема.

„Али има потребе да се разговара и чува мир и стабилност, али то није љубав. Имамо драматично различите интересе који ће постојати и у будућности, добро је да их на такав начин дефинишемо и ту никакве љубави нема“, закључио је Вучић.
Мир није заувек дат, на њему се ради сваки дан

На данашњем скупу доминирају речи мир, стабилност, смањење запаљиве реторике, али мир и стабилност нису нешто што је заувек дато, на томе морате да радите на дневном, недељном и месечном нивоу, поручио је данас председник Србије.

Вучић је, у изјави новинарима у Брду код Крања, уочи почетка овогодишњег састанка лидера држава југоисточне Европе, Процеса „Брдо – Бриони“, рекао да у политици и односима међу државама нема превише љубави, већ много интереса, али да је важно да сви упуте сличне или исте поруке.

Председник је подсетио да је јутрос, на маргинама форума, имао билатерални састанак са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем, да ће се састати и са македонским председником Ђорђом Ивановим и председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, али да ће разговарати и са осталим лидерима.

„Следећа прилика за разговоре је инаугурација у Београду, 23. јуна, где очекујем да сви дођу“, рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће на самиту, односно и на радном ручку и на пленарној седници, покренути тему економског повезивања, односно регионалној економској зони.

„Нећу од тога да одустајем. Бићу досадан као стеница. То је регионална економска зона, јединствено тржиште, да покушамо да направимо за западнобалканску шесторку, односно пет плус један како ми кажемо, али и за близе односе и са земљама ЕУ из региона, односно са Хрватском и Словенијом“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је у складу с тим разговарао са Човићем око учешћа Србије на Мостарском сајму, на којем ће бити покровитељ.

„То није било могуће раније и мислимо да уложимо и озбиљан новац и представимо Србију и у Херцеговини на најбољи могући начин, да додатно будемо фактор који ће да приближава српски и хрватски народ и верујем да ћемо имати успеха по том питању“, рекао је Вучић.

Председник Србије поручио је да ће и данас на састанку лидера држава југоисточне Европе, Процеса „Брдо – Бриони“, потенцирати тему економског повезивања, односно регионалне економске зоне, и да сви имају „заједничку муку – Агрокор“. Вучић је рекао да Србија не осећа финансијске последице, у вези са дешавањима у Агрокору али има у смислу производње.

„Немамо проблем ни са Фрикомом, ни са Дијамантом, ни са Меркатор С, у смислу останка запослених људи. Али имамо проблем са добављачима који су смањили своје испоруке. А они мање произведу или више држе на залихама. Тиме губимо у БДП ми, а мислите какве проблеме по том питању имају Хрвати“, рекао је Вучић.

Он је додао и да смањење кредитног рејтинга Агрокору свима прави проблеме, и БиХ и Србији и Хрватској.

„Ни криви ни дужни имаћемо проблема у наредном периоду и по том питању сам спреман са свима њима да у наредном периоду разговарам, да видимо шта да радимо. Сваки разговор је добар, лековит, прилика да се разговара о ситуацији у региону, али и прилика и да размишљамо о новим пројектима, о томе шта је то што заједнички можемо да направимо“, закључио је Вучић.
Не одговарам на Тачијеву трик-изјаву

Александар Вучић је изјавио да је изјава Хашима Тачија о уласку у Европску унију, заправо трик-изјава на коју неће да одговори како на би нашкодио територијалном интегритету и суверенитету наше земље нити нашим економским односима.

Вучић је рекао да је Тачијева изјава „да не може да замисли да ЕУ у своје чланство прими Србију пре Косова“, заправо трик-изјава јер шта год да одговори на њу, Албанци би имали спремљен одговор.

„Ако кажем да је то смешно, рекли би да ми признајемо да Косово није Србија и да не желимо да уђемо заједно. Ако ја кажем ући ћемо заједно, онда ће други људи рећи да ми желимо да кажемо да смо на истом нивоу и да смо до истог нивоа европског пута стигли докле је стигла Приштина“, рекао је Вучић.

„Само нека се они једино или искључиво баве Београдом и Србима, наше је да радимо и сарађујемо са њима“, истакао је председник.

Вучић је додао да га више занима да данас Тачија пита докле је Приштина стигла са својом документацијом за ауто-пут, за онај део који треба да иде поред Подујева ка Приштини, јер је, како је рекао, то за нас важно.

„То је важно и за Србе који живе у Грачаници, читавом Косовском поморављу, и за Србе у Метохији, и Штрпцу пре свега, а да не причам колико је то важно за економију, успостављање бољих односа између Срба и Албанаца. Они нека говоре тешке речи, ми нећемо да изговарамо тешке речи“, рекао је Вучић.

Председник је указао да косовски Албанци и без изборне кампање немају друге теме до Србије.

„Али ми имамо друге теме, а то је како да унапређујемо наше односе, како да продајемо још више наше робе Приштини, важно је да будемо што је могуће економски успешнији“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да подстиче српске приватнике и државне компаније да раде са Албанцима у Албанији, са Албанцима на Косову и Метохији и да не види у томе никакав проблем.

„Мислим да је то здраво и разумно опредељење и за то ћу се увек залагати“, рекао је Вучић.

Председник је на питања у вези са претњама Рамуша Харадинаја њему и Србији рекао да Харадинај прети сваки дан.

„Од онога Вучићу немој да се качиш са мном до некаквог непријатељства… Ми ћемо гледати да избегнемо непријатељства. Албанци су озбиљан, вредан, одговоран народ и желимо да имамо добре односе са њима“ подвукао је Вучић.
Немачка најважнија у ЕУ, важни добри односи

Председник Србије изјавио је да Немачка постаје „апсолутно најважнија земља“ у Европској унији и да је од великог значаја за нас да са том земљом имамо најбоље могуће односе.

Вучић је, одговарајући на питања новинара шта очекује од сусрета са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, рекао да се њих двојица веома добро познају и да је важно да унапређујемо билатералне односе.

„Не заборавите да Немачка по убрзаном темпу доводи инвеститоре у нашу земљу. Пре три године, када сам преузео владу, имали смо 18.000-19.000 запослених у немачким компанијама, а данас имамо 33.000-33.500“, подсетио је Вучић.

Он је нагласио да тај број мора да се повећава до 50.000 запослених.

„Ми због тога морамо додатно да мењамо себе, да обезбедимо и виши степен владавине права, али и да наставимо економске реформе, јер без наставка економских реформи, дисциплине и одговорности тешко да ћемо направити велике резултате“, сматра Вучић.

Председник је рекао да пред Србијом има много тешких обавеза које мора да испуни, попут оних у вези са завршетком седме ревизије са Међународним монетарним фондом.

„Ми ћемо гледати да ове године завршимо са суфицитом што се владиног дела тиче. Требало би суфицит у јуну да буде 5-6 милијарди, то ће на ових 12,5 милијарди бити око 18 милијарди. Верујем да можемо да издржимо других шест месеци да сачувамо суфицит“, рекао је Вучић.
Велики део Европе и света на инаугурацији, респект Србији

Александар Вучић изјавио је данас да на својој инаугурацији 23. јуна очекује присуство великог дела Европе и света које ће показати респект и поштовање, не према њему лично, већ према нашој земљи, односно њеној стратешкој позицији независне и суверене земље.

Упитан да ли ће сви учесници Процеса „Брдо – Бриони“ добити позив на његову инаугурацију 23. јуна, Вучић је рекао да се не разуме у „те техничке ствари“, али да разговара са свим лидерима.

„Буквално велики део Европе и света доћи ће у Београд и није то част мени као председнику Србије, то је част нашој земљи. Ако ви можете да ме подсетите када смо тако нешто имали последњих 30 година, ја бих волео да то учините. Онда ћете схватити да нисмо били ни близу. и то говори да неки људи поштују стратешку позицију независне и суверене земље каква је Србија“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да из Русије и Сједињених Америчких Држава очекује високе званице, уколико је то могуће, „пошто то они не раде“, али и да први пут очекује високу владину делегацију из Кине, „што се апсолутно никада није десило“.

ИЗВОР: РТВ