Direktor Rakonjac: Treba ispitati kako su projektanti dozvolili da se drvo poseče da bi prošla trasa Koridora 11

BEOGRAD - Stanovnici sela Savinac daju sve od sebe da spasu svoj zapis.
Čuveni hrast u selu Savinac kod Takova i Gornjeg Milanovca, koji se našao na trasi Koridora 11, zbog čega je zahtevano da se

iseče, ujedinio je hiljade građana, koji su pokrenuli peticiju za njegovo očuvanje. Direktor Instituta za šumarstvo Ljubinko Rakonjac juče je ustanovio da je hrast star oko 600 godina i da ga treba staviti pod zaštitu države. On kaže da treba ispitati kako to da su projektanti napravili ovakav propust.

- Ekipa se upravo vraća s terena, procenili smo da je hrast star oko 600 godina i da ga apsolutno treba zaštititi. Treba učiniti sve da bi se ovo vredno stablo spaslo, jer je to istorijsko i prirodno bogatstvo. Ovakvih stabala je vrlo malo u Srbiji, mogu se nabrojati na prste jedne ruke, što je još veći motiv za njegovo očuvanje - objašnjava za Kurir Rakonjac, dodajući da sama država mora da vodi računa o ovakvim prirodnim bogatstvima.

Okolina ovog hrasta je zaštićeno prirodno dobro, a neko vreme bio je i sam hrast. Iz nepoznatog razloga on više nije zaštićen, ali neophodno je da ponovo bude. Peticiju za spas viševekovnog stabla potpisalo je više od četiri hiljade ljudi. Kurir je poslao pitanja Ministarstvu za građevinarstvo i urbanizam o mogućnosti zaobilaženja stabla i promene trase auto-puta na tom delu, ali do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

(S. S.)