petak, 21. jun, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
    Brisel, 20.06.2013 - radna večera visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Hašimom

Tačijem

Naprednjaci najavljuju vanredne parlamentarne izbore ukoliko Srbija ne dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU. Takve izjave se tumače kao pritisak na koalicione partnere ali i kao upozorenje Briselu, a posebno Berlinu. Spekuliše se da je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić otišao u Brisel kako bi preneo jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio da postoji sumnja da su  bliski saradnici pojedinaca iz vlasti imali veze i sa ljudima sa one strane zakona .

Policija proverava autentičnost testova iz srpskog koje je DS dao ministru prosvete, tvrdeći da su oni prodavani uoči maturskog ispita. Policija za sada saslušava samo decu u istrazi o krađi testova. Novi skandal: u Vojvodini nacionalne manjine radile drugačije testove iz matematike.

srb tim tur

Mersin, 20.06.2013 - reprezentacija Srbije na svečanoj ceremoniji otvaranja  XVII Mediteranskih igara u Mersinu: Ivana Maksimović - nosi zastavu Srbije

SNS najavljuje izbore

Ako se ispuni prognoza direktora fondacije „Konrad Adenauer“ u Beogradu Henrija Bonsa da će Bundestag odlučiti da odloži odredjivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije i EU zbog toga što nema suštinskog napretka u implementaciji dogovora Beograda i Prištine, gradjani mogu očekivati da će uskoro ponovo na birališta. Bar su takve najave juče stigle iz Srpske napredne stranke koja se o tome najviše pita, piše Politika.

Da li to znači da su naprednjaci prelomili jer je lider stranke Aleksandar Vučić nedavno izjavio da su gradjani siti izbora i kao izvesniju najavio rekonstrukciju vlade, ili bi ovo možda moglo biti upozorenje Briselu, a posebno Berlinu šta sledi ukoliko 28. juna ne bude “dobre vesti” za Srbiju. Jer, logično je, da bi ceo proces sprovodjenja briselskog dogovora  u slučaju izborne kampanje bio ozbiljno ugrožen, ako ne i zaustavljen.

Takve izjave su i neka vrsta pritiska na koalicione partnere ali i na neke krugove na zapadu, smatra list.

Potpredsednik SNS Igor Mirović kaže za list da je ideja o izlasku na izbore, ukoliko ne bude datuma, samo načelan stranački stav ali da ni jedan stranački organ nije doneo takvu odluku.

Predsednik IO SNS Radomir Nikolić rekao je juče u Dimitrovgradu  da je sasvim jasno da će Srbija imati vanredne izbore ako ne dobijemo datum, prenosi Blic ovu izjavu pod naslovom: Prejaki smo za ovu vladu.

vrucina-pols

Varšava, 20.06.2013 - devojka preskače crevo za prskanje vode na letnjoj vrućini u Varšavi

Vučić traži datum odmah

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pridružio se u četvrtak radnoj večeri koju je u Briselu organizovala visoka predstavnica Ketrin Ešton kako bi preneo jasnu poruku da Srbija insistira na početku pristupnih pregovora sa EU u oktobru - saznaju Novosti.

Prema prvobitnom planu, u sedištu EU trebalo je da se sastanu premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači, ali je Vučić u poslednjem trenutku prelomio da pojača stranu Beograda.

Vučić tvrdo insistira da se iz Brisela precizno i bez odlaganja odredi oktobar kao mesec u kome će otpočeti pregovori, dok premijer Dačić, navodno, nešto pomirljivije gleda i na eventualnu odluku o odlaganju početka pregovora za decembar ili za januar sledeće godine.

Na stolu između predstavnika Beograda i Prištine bila je konkretna primena briselskog sporazuma kao i preostali elementi koji nisu dogovoreni na nivou tehničkih grupa. Tehnički dijalog Beograda i Prištine završen je bez izjava za javnost,

Na osnovu ovog presudnog susreta, Eštonova će zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom, već u petak uputiti zemljama članicama EU kratko pismo o napretku u sprovođenju sporazuma i o unutrašnjim reformama u Srbiji.

Srbijanka Turajlić: Naše vlasti i EU u trgovačkom odnosu

Srbija je u iščekivanju još jednog u nizu „istorijskih datuma“. Opšta histerija, veštim spinovanjem od strane vlasti, raste iz dana u dan, piše u autorskom tekstu Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji u okviru serijala Danasa: Zašto je datum važan za Srbiju?  

Aktuelna vlast stvorila je atmosferu u kojoj ne može da izgubi. Ako dobije datum, biće to još jedan „krunski dokaz“ o neverovatnim rezultatima koje postiže „izvanrednom voljom i natčovečanskim naporima“, skoro kao Fleš Gordon. Ako ga, međutim, ne dobije, eto dokaza da nas Evropa zapravo ne voli. Jer mi smo prihvatili sve uslove kupoprodaje, a isporuka kasni. Kad ovih dana slušate te lamente našeg premijera ili prvog potpredsednika Vlade, čini vam se da je reč o kupovini automobila ili spavaće sobe. Dali smo novac, a robe nema. Pa sad zaista ne znamo u čemu ćemo da se vozimo ili na čemu ćemo da spavamo.

Gubitnici smo naravno svi mi, građani države Srbije… Datum uopšte nije važan... Sve što je nama kao društvu potrebno jeste jasna odluka da se konačno počne sa izgradnjom institucija koje priliče jednoj sređenoj, pristojnoj državi.

Veljović: Policija trpi pritiske

Do kraja godine, ako ne i ranije, policija će staviti tačku na rasvetljavanje sve 24 sporne privatizacije. Neće biti zaštićenih ni povlašćenih, bez obzira na direktne i indirektne pritiske, kojima smo izloženi, kaže u intervjuu za Novosti direktor policije Milorad Veljović. On odlučno tvrdi da će svaki pokušaj da se utiče na rad Uprave kriminalističke policije i Direkcije, u jeku velikih afera koje potresaju zemlju, biti - bezuspešan.

Na pitanje da li mu je iko od državnih funkcionera sugerisao da se obustave pojedine istrage, Veljović kaže:  Postoje „dobronamerni“ saveti, ali i otvoreno nuđenje određenih povlastica... Policija se tome dostojanstveno odupire.

Veljović nije želeo da komentariše da li su tačni novinski napisi da je i jedan aktuelni ministar pod istragom. Činjenica je da organizovanog kriminala i korupcije nema bez sprege sa političarima i vlašću. Neću ni u koga da upirem prstom, mada postoje sumnje da su bliski saradnici pojedinaca iz vlasti imali veze i sa ljudima sa one strane zakona i pokušavaju da utiču na rad policije, rekao je Veljović.

Policija “rešava“ test

Iako su u Skupštini Srbije ministru prosvete Žarku Obradoviću u sredu uručeni primerci sve tri kombinacije testa iz srpskog koje su kružile, još nije stigao odgovor na pitanje da li su oni verodostojni. Informaciju o autentičnosti od ministra je zatražio i Borislav Stefanović (DS), koji je i dostavio kopije testova, pišu Novosti.

Kako nezvanično saznaje list umesto u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja Ministarstvo je ove testove na proveru poslalo u policiju.

Roditelji osmaka koji su pošteno polagali test, nezadovoljni neravnopravnim položajem u kome su se našla njihova deca, nastavljaju da traže pravdu i poništavanje testa iz srpskog. Novosadski roditelji malih maturanata traže da se deca upisuju samo prema uspehu iz škole.U Vojvodini je dodatna tenzija stvorena i što su đaci na mađarskom i hrvatskom polagali različite testove iz matematike od onih koji su polagali na srpskom.

Istraga o kradji testova za malu maturu: policija saslušava samo decu. Ministar prosvete i ostali državni činovnici zaštićeni od istrage.Supervizorka Marija Popović: umesto pohvale ministar Žarko Obradović me proziva jer sam u medijima govorila o nameštenom ispitu, piše Blic.

Dinkić: Đelić kriv za pljačku Štedionice!

Za prodaju Nacionalne štedionice ne snosim nikakvu odgovornost jer je tadašnji ministar Božidar Đelić svesno sveo učešće države na 10 odsto, kaže ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u intervjuu za Kurir.

Dinkić je rekao da je u  momentu kad je država izgubila većinsko vlasništvo u Nacionalnoj štedionici, bio u opoziciji, nakon što ga je Živkovićeva vlada smenila s mesta guvernera.I inače, odgovornost za dokapitalizaciju državnih banaka uvek je u isključivoj nadležnosti ministra finansija, a ne guvernera.

Dinkić je rekao da nije na njemu da odlučuje da li Đelić  treba da bude saslušan, ali je pizvao Tužilaštvo da što pre konačno stavi tačku na ovaj slučaj.  

Predstavnici države u UO Nacionalne štedionice u to doba su bila dva Đelićeva pomoćnika, Budimir Lončar i Madžid Pajić. Njih troje su sve vreme znali da će država izgubiti većinsko vlasništvo ako ne učestvuje u dokapitalizaciji banke. Ipak, to na kraju nisu učinili, a onda su mene kao političkog protivnika u opoziciji pokušali da optuže za to, kaže Dinkić.

Kurir, najavljujući ovaj intervjuu, kaže da je Dinkić „odgovorio na sva teška pitanja”. Izleda da je palo „pomirenje”ministra i Kurira koji je pre hapšenja vlasnika lista Raje Rodića danima optuživao Dinkića nazivajući ga lopovom.

Zamrzavanje plata i penzija neophodno

Ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić juče je članovima Fiskalnog saveta predstavio Vladin program za stabilizaciju budžeta i reformu javnog sektora. Kako Danas saznaje, glavni problem u celom planu ostaje pitanje plata i penzija, koje se zbog zakona, odnosno zbog odnosa u koaliciji, ne mogu smanjivati ni zamrzavati, zbog čega je Vlada ponovo morala da pribegne kresanju kapitalnih rashoda, što će se negativno odraziti na privredni rast i generalno predstavlja najnepoželjniji vid štednje.

Čak i sa time, ostaje veliki rizik da predložene mere kratkoročno neće biti dovoljne, dok strukturne reforme koje je najavio Dinkić rezultate mogu da daju tek u dužem periodu.

U Fiskalnom savetu ostaju oprezni pri komentaru Vladinih mera, najavljujući konačnu ocenu za sledeću nedelju, do kada će uraditi kompletnu analizu predloženog programa, ali sam tok sastanka sa Dinkićem ukazuje na to da je i on sam svestan da je po pitanju plata i penzija moralo više da se uradi.

Sirotinja i pravdi teška

Najmanje polovina građana Srbije ne može da finansira skupe sudske troškove, pa izbegava sud. Procene su da oko 800.000 najsiromašnijih nema nikakav pristup pravdi! Još oko dva miliona građana Srbije sa minimalnim ili jedva prosečnim primanjima ima vrlo otežan pristup. S obzirom da je broj punoletnih u Srbiji 5,7 miliona, znači da je pravda daleko od oko polovine njenih građana, pišu Novosti.

Samohrane majke su samo jedna od kategorija onih kojima je pravda u Srbiji nedostupna. Najjeftiniji izlazak advokata na ročište je oko 7.000 dinara, a sudskih taksi nema ispod 1.900. Sastavljanje testamenta pred sudom je 3.900, a taksa na ugovor o poklonu 1.970.

Podele u bivšoj SFRJ zbog – podele podmornica

Podela četiri zaostala plovila bivše Jugoslavije prerasla su u komediju. Crna Gora poklanja tuđe. Hrvati uvređeni. Srbija želi poklon, ali ne može da ga preuzme. Slovenci uzeli svoju i već zarađuju na njoj, pišu Novosti. Jugoslaviji su odavno potonule sve lađe, ali su zato četiri podmornice pretekle. Kada je došlo vreme da se čelične olupine koje godinama čame u Tivtu podele na ravne časti ispao je - kuršlus.

Crna Gora koja, uzgred, nije vlasnik podmornica je 2009. godine odlučila da po jednu podmornicu pokloni Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Srbija želi da preuzme podmornicu, ali  nema 20.000 evra da podmornicu preveze na svoju teritoriju. Hrvati su ovu ponudu dočekali - na nož! Podmornice su, tvrde, njihove! I u skladu sa tim, čeličnu olupinu ne mogu u Hrvatsku da uvezu kao poklon, već isključivo pod vinjetom "vraćanje originalnom vlasniku". Slovenci su, naravno, iskoristili gužvu. Ekspresno su pre skoro dve godine prevezeli podmornicu u Vojni muzej u gradić Pivka. I već naplaćaju pet evra svakom posetiocu koji želi da baci pogled i čuje koju reč o nekadašnjem ponosu jugoslovenske mornarice.

Srpsku robu u Hrvatskoj uvek čeka rampa

Dok je hrvatska roba preplavila domaće tržište, srpska roba je i dalje veoma slabo zastupljena na hrvatskom tržištu. Na investicije iz Srbije ne gleda se blagonaklono, što otežava prodor naših kompanija, pišu Novosti.

Čvrst gard stvaraju mnogobrojne prepreke. Najveće „kočnice“ su necarinske barijere, komplikovane procedure pri uvozu, neusaglašenost naših standarda sa propisima EU, ali i medijska kampanja protiv uvozne robe. Tako, samo 10 naših firmi posluje na hrvatskom tržištu, dok je u Srbiji prisutno 280 kompanija iz ove susedne zemlje.

Preduzeća iz Hrvatske su kod nas preuzela veliki deo prehrambene i konditorske proizvodnje. Nekada naše najveće kompanije „Soko štark“, „Dijamant“,“Frikom“... sada su strane - u rukama hrvatskih vlasnika.Većina privrednika koji rade u Hrvatskoj ili koji su pokušavali da otpočnu biznis kod komšija ističu da „naša roba nije još tamo dobrodošla“.

Kopija ikone sa Svete Gore za Podvorje Moskovske patrijaršije

Zalaganjem Balkanskog Atonskog udruženja i blagoslovom Epistasije Svete Gore, kopija ikone „Dostojno jest“, izrađena na Svetoj Gori dolazi u Srbiju. Na dan hramovne slave Duhovski ponedeljak, 24.juna kopija ikone sa pripadajućim portalom biće svečano uneta u Rusku Crkvu na beogradskom Tašmajdanu pre početka bogosluženja. Litrgiju će služiti srpski patrijarh Irinej. Kopija ikone će ostati u trajnom vlasništvu Ruske crkve na Tašmajdanu, piše Politika.

FBI bespilotnim letelicama špijunirala i Amerikance

Program nadgledanja Amerikanaca otvorio je novo poglavlje priznanjem direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Malera da služba kojom on rukovodi koristi u istragama bespilotne letelice, popularne dronove, na teritoriji SAD. Tokom pretresa u senatskom Odboru za pravosuđe na Kapitol hilu on se založio političku debatu o zakonima koji bi odredili pravila za domaće špijunske aktivnosti,objavljuju Novosti.

Već kontroverzni američki program upotrebe dronova, koji je uzburkao i međunarodne duhove, dolio je tako sada ulje na vatru nezadovoljstva Amerikanaca koji tek što su, zahvaljujući „curenju“ dokumenata iz Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), saznali da im se nadgledaju i telefonske i internet-komunikacije.

Valjevo: Vlasnik spasao lopova

Tragikomičan pokušaj razbojništva u Valjevu, kradljivac visio u vazduhu držeći se za antenu. Tresao se od straha kao prut. Sekunde ga delile od pada sa trećeg sprata. Kada više nije mogao da izdrži, počeo je da zapomaže, a sigurne smrti spasao ga je vlasnik stana koji je nameravao da opljačka, pišu Novosti.

Pokušaj da se sajlom sa krova zgrade u centru Valjeva, na Gradskom trgu, spusti do stana na trećem spratu, na kom je bio otvoren prozor, lopovu je - preseo! Njegov kompanjon, koji je na krovu držao sajlu, u jednom trenutku se spotakao, uže je popustilo, pa je lopov koji je visio u vazduhu morao da se uhvati za obližnju antenu, kako ne bi pao. Policija je uhapsila Nemanju P. (19), Nenada A. (27) iz Valjeva, osumnjičene za tešku krađu, kao i pokušaj pljačke ovog stana, kao i njihovu saučesnicu Natašu R. (38).

Lekari u Srbiji „nisu čuli“ za slučajeve davanja mita

Najveći broj pacijenata koji tvrde da im je u domovima zdravlja tražen mito za to optužuje lekare - čak 65 odsto, a znatno manje medicinske sestre. S druge strane, zaposleni u domovima zdravlja nisu čuli da u njihovoj ustanovi ima korupcije - svega šest odsto njih je izjavilo da je čulo za tako nešto, mada većina smatra to samo glasinama, navodi se u istraživanju Agencije za borbu protiv korupcije u koje je Danas imao uvid.

Međutim, u domovima zdravlja je od mita i korupcije znatno zastupljenije takozvano čašćavanje osoblja sitnim poklonima (kafa, piće, slatkiši...) - čak trećina pacijenata tvrdi da to čini ponekad, a četiri odsto da to čini redovno.

Istraživanje je obuhvatilo 1.452 korisnika domova zdravlja, kliničkih centara i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i 965 zaposlenih u njima.

Mrkić: Diplomatija će biti profesionalizovana

Predlažemo novi zakon o spoljnim poslovima zato što su dosadašnji propisi, a posebno praksa, bili u funkciji koječega drugog, a najmanje profesionalizma - kaže za Danas šef srpske diplomatije Ivan Mrkić.
Prema Mrkićevim rečima, u Nacrtu zakona o spoljnim poslovima sadržane su promene koje se odnose na strukturu i broj profesionalnih diplomata, a ključni cilj je jačanje državnih institucija za vođenje spoljne politike, ali bez povećanja troškova.

On ističe da se nada da će Vlada Srbije „uspeti da krajem ovog ili početkom sledećeg meseca usvoji predlog zakona o spoljnim poslovima, koji bi otišao u Narodnu skupštinu na hitno razmatranje.

Nema para za porodice ubijenih gardista  

Ministarstvo pravde u blokadi. Nema para za porodice ubijenih gardista, piše Blic.  

Karić kupuje slobodu

Bogoljubu Kariću će najverovatnije biti preinačena optužnica, što bi automatski značilo da  se mora ponovo odlučivati o poternici,posle čega će on položiti kauciju kao garanciju da će biti dostupan. Dogovor je da Dragan Marković Palma počne sa pripremom javnosti na ovaj scenario, objašnjava izvor Alo iz vrha vladajuće koalicije.

Odbegli tajkun zavadio vlast. Palma kaže da će učiniti sve da se Karić do novembra vrati u Srbiju i brani sa slobode. Premijer i ministar policije Ivica Dačić na to poručuje: odmah ću ga uhapsiti. Karić je na poternici i biće uhapšen čim sleti na Surčin. Ne može tu biti nikakvog dogovora, zakon je zakon, prenosi Informer.

Pajtićev direktor uhapšen

Pajtićev direktor uhapšen je u Hrvatskoj s torbom keša. Funkcioner pokrajinskih vlasti i bivši diplomata pao kad su mu u kolima našli više od 500.000 evra . Specijalno tužilaštvo ga u tajnosti sprema za svedoka saradnika, piše Informer o, kako kažu,  supertajnoj akciji hrvatske i srpske policije.

Preminuo glumac Džejms Gandolfini

Američki glumac Džejms Gandolfini, čuven po ulozi mafijaškog bosa Tonija Soprana u popularnoj seriji „Sopranovi“, preminuo je preksinoć od srčanog udara u Italiji u 51 godini, saopštili su njegovi agenti. Glumac se nalazio na odmoru u Rimu, a trebalo je da prisustvuje filmskom festivalu u Taorimini na Siciliji, objavljuje Danas.
Gandolfini je pre filmske karijere radio kao vozač kamiona, izbacivač i menadžer u noćnom klubu. Svoju prvu ulogu ostvario je na Brodveju 1992. godine u rimejku mjuzikla „Tramvaj zvani želja“ sa Alekom Boldvinom i Džesikom Lang u glavnim ulogama. Put do serije „Sopranovi“ utabao je sa ulogom plaćenog ubice u filmu reditelja Tonija Skota „Prava romansa“ nastalom po scenariju Kventina Tarantina. Njegov poslednji film bio je „00.30 Tajna operacija“, gde je igrao direktora CIA.

Stojadinović (još) ne ide, potraga za šefom struke

Dan posle očekivanog povlačenja Rikarda Sa Pinta s trenerske klupe Crvene zvezde na beogradskoj Marakani nisu se desile nove kadrovske promene, logičnog sleda. Niti je sportski direktor Zoran Stojadinović, po ličnoj savesti ili pod pritiskom svojih brojnih oponenata iz uprave, krenuo za Portugalcem kojeg je u martu doveo u srpski fudbal, niti su crveno-beli pronašli čoveka koji će u ponedeljak povesti ekipu na pripreme u Sloveniji, piše Danas.

Čitavo prepodne vodila se bitka oko Stojadinovićevog statusa. Njemu nenaklonjeni UO računao je na ostavku, ali sastanak u četiri oka s prvim čovekom kluba Draganom Džajićem nije urodio mirnim razlazom. Kako se može čuti iz Stojadinovićevog okruženja, Zoran nije pristao da bude na fin način oteran iz Zvezde, u koju je stigao na preporuku bliskog prijatelja, velikog zvezdaša i potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, a crveno-belima nije u interesu da mu daju otkaz, jer bi u tom slučaju morali da mu isplate novac predviđen ugovorom.

Dragan Džajić izjavio je za Blic: Šta je Sa Pinto hteo, Mesija i Ronalda. Sa takvim stavom i Mirko Italijan, naš navijač, mogao je da bude trener.

Ubistvo uživo na malim ekranima

Ratno izveštavanje iz sirijskog sukoba čini se poprima nove razmere jer je gledaocima širom sveta omogućeno da posmatraju ubistvo –uživo. Najnoviji primer je izveštaj reportera Si-En-Ena Frederika Plajtgena, koji se iz Damaska javio sa položaja provladinih snaga u trenutku dok borac u njegovoj blizini nišani i puca, a potom sopštava da je ubio protivničkog snajperistu, objavljuje Politika.

List postavlja pitanje kakva je mogućnost zloupotrebe izveštača sa prve linije fronta i koji je njihov manevarski prostor za kvalitetno obavljanje posla? Ratno izveštavanje često može da upadne u zamku pristrasnosti pa je lični profesionalizam od presudne važnosti.

Mušterija ubila transvestita?

U Beogradu se dogodilo još jedno ubistvo. Stradao je Darko Vujanović (41), u Ulici Nikodima Milaša broj 12 na Paliluli. Njegovo beživotno telo, iskasapljeno i obučeno u žensku odeću, koje je u lokvi krvi ležalo u hodniku stana u suterenu, pronašao je stanodavac, od kog je Vujanović iznajmljivao stan više od godinu dana, objavljuju Novosti. Policija ispituje sve detalje ovog zločina i intenzivno traga za ubicom, koji je u bekstvu.