MUP ispituje dva ambasadora, jednog zamenika i konzula zbog različitih slučajeva - od paljenja američke ambasade u Beogradu do veze sa kriminalcima sa poternice

BEOGRAD - Policija češlja četvoro diplomata, ekskluzivno saznaje Kurir od izvora iz samog vrha MUP. Pod istragom je četvoro

diplomata - trojica su raspoređena u poslednjih godinu dana, dok je jedan od njih, kadar bivše vlasti, u diplomatskim vodama veoma dugo. Svako od njih se, prema rečima našeg izvora, istražuje zbog drugačijeg predmeta.

- Istražuju se tri muškarca i jedna žena, koja je dugo u diplomatskim vodama. Oni nisu obuhvaćeni istim predmetom, svako od njih se istražuje zbog različitog predmeta - kaže izvor Kurira iz MUP.

Znao za plan

Kako saznajemo, jedan od njih je pod istragom zbog paljenja američke ambasade u Beogradu 2008. godine i nedavno je raspoređen na mesto ambasadora. Istraga treba da pokaže da li je i kakve veze imao s napadom na zgradu Ambasade SAD, kad je mladić Zoran Vujović izgubio život, i da li je znao šta se sprema, a prema nekim ranijim podacima kojima raspolaže policija, jeste bio upoznat.

Kontakti s kriminalcima

Drugi diplomata koji je pod istragom nekad je imao visoku poziciju u jednoj državnoj ustanovi, a povezivan je sa opasnim kriminalcima sa poternice. U policiji kažu da postoje čvrsti dokazi o njihovim vezama, a policija istražuje i da li je ovaj nekadašnji državni funkcioner bio veza između Šarića i drugih funkcionera u Vladi. Treći diplomata je nekad bio visokopozicioniran u Fondu za kapitalna ulaganja i upoznat je sa svim finansijskim transakcijama - kako je i za čije interese isisavan novac iz ove institucije.

U službi tajkuna

Žena koja je među diplomatama pod istragom, po inostranstvu je, koristeći svoj uticaj, lobirala za interese tajkuna čiji su poslovi takođe predmet policijskog interesovanja.
- Većina dokaza je prikupljena, očekujemo da uskoro počnu saslušanja - kaže izvor Kurira.

Diplomatski prestupnici

♦ Diplomata 1 - pod istragom zbog paljenja američke ambasade u Beogradu
♦ Diplomata 2 - pod istragom zbog veza sa opasnim kriminalcima sa poternice
♦ Diplomata 3 - pod istragom zbog muljanja u Fondu za kapitalna ulaganja
♦ Diplomata 4 - pod istragom zbog lobiranja po svetu u korist jednog uhapšenog tajkuna

 

Autor: