Међу 38 мета шпијунских операција прислушкивања америчких служби биле и Француска, Италија и Грчка, пише "Гардијан". Обавештајци постављали "бубице" у средства електронске комуникације и прислушкиваче у фиксне телефоне у операцијама "Пердидо", "Блекфут", "Бруно", "Вабаш".

Француска, Италија и Грчка су биле међу 38 мета шпијунских операција прислушкивања америчких обавештајних служби, пише британски Гардијан, позивајући се на документе које је обелоданио одбегли бивши оперативац америчке ЦИА Едвард Сноуден.

У једном од процурелих докумената америчке Националне безбедносне агенције (НСА) наводи се да су амерички обавештајци на мети имали стране амбасаде и посланичке мисије при УН, тако што су постављали "бубице" у средства електронске комуникације и прислушкиваче у фиксне телефоне како би пратили комуникацију помоћу специјализованих антена, наводи се у интернет издању Гардијана.

Случајеви прислушкивања били су у француској, италијанској и грчкој амбасади у Вашингтону, док су Јапан, Мексико, Јужна Кореја, Индија и Турска наведени као "субјекти" операција прислушкивања у документу из 2010. године, пренела је агенција АФП.

Немачки недељник Шпигл раније је открио да је Европска унија била једна од "мета" Вашингтоновог обимног интернет шпијунског програма, уз коришћење бубица сакривених у канцеларијама Уније у Бриселу и представништвима у САД-у.

Према документима у које је имао увид Гардијан, бубице су биле постављене у шифрованом факсу у представништву ЕУ у Вашингтону, као део операције "Пердидо" с намером да се, очигледно, Америкаци упознају са "чаркама" између држава чланица.

Операцији у мисији Француска при УН названа је "Блекфут", док се операција на чијој је мети била Француска амбасада у Вашингтону звала "Вабаш".

Италијанска амбасада у Вашингтону такође је била мета у операцији "Бруно".

Власти у Вашингтону издале су недавно налог за хапшење Сноудена пошто је открио детаље тзв. ПРИЗМА програма НСА о прикупљању и анализирању података са интернета и корисника телефона широм света, уз приступ подацима са Гугла, Јаху и других интернет портала.

Izvor: RTS