Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej sutra će se u Beogradu sastati sa najvišim državnim zvaničnicima.

Van Rompej će u Beogradu razgovarati sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Posle Beograda, Van Rompej će otputovati u Prištinu, gde će se sastati sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom i predsednikom parlamenta Jakupom Krasnićijem.

Šefovi država ili vlada EU odlučili su u petak da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom i da se prva međuvladina konferencija održi najkasnije u januaru 2014. godine.

Stiže i Bilt, Ešton, File...

U Beograd sutra stiže i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt koji će se, kako je do sada najavljeno, sastati sa predsednikom Vlade Dačićem i šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

U Srbiju će 9. jula, kako je juče izjavio premijer, doći visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nakon Ešton, Beograd će posetiti i komesar za proširenje Štefan File, kako bi sa srpskim zvaničnicima razgovarao o pripremama za početak pristupnih pregovora, koje uljučuju takozvani skrining, odnosno detaljan snimak usklađenosti srpskih zakona i propisa sa evropskim standardima.

autor: DjO    
izvor: Beta/Novi magazin