Brojni austrijski mediji ovih dana analiziraju ulazak Hrvatske u EU. Među njima je i Krone Zeitung koji je Hrvatsku okarakterisao kao “ problematično dete “ koje se ukrcava na – Titanik .

Austrijski dnevnik navodi kako će se u ponedeljak na brod EU ukrcati 4.500.000 Hrvata.

Hrvatska je prva zemlja koja će ući u EU bez ikakvih iluzija.

Nabrajaju i koje brige more građane : ekonomska kriza , nedovoljno razvijena industrija i korupcija , a podsećaju i na blizak odnos Hrvatske i Austrije , kao i činjenicu da je Hrvatska druga po redu glavna austrijska turistička zemlja .

Navode i kako je Austrija broj 1 po investiranju u hrvatsku ekonomiju , ali pišu i kako u Hrvatskoj vladaju nacionalizam i strah od gubitka posla zbog privatizacije .

Kao glavne probleme o kojima od austrijskih investitora sluša austrijski delegat za privredu u Zagrebu , Roman Rauch , nazvan “ Zidom plača austrijskih investitora “ , navode nepotizam , korupciju , birokratsko maltretiranje , nedostatak planiranja i pravne sigurnosti .

Krone Zeitung piše i kako u glavama ljudi “ još uvek ima previše Titovog socijalizma “ .

Osvrnuli su se i na neslaganja između Hrvata i Srba , posebno na najnovije probleme oko dvojezičnosti .

„Siromaštvo je gorivo nacionalizma“ , pišu Austrijanci govoreći o problemu nedostatka radnih mesta , posebno u “ ekonomski mrtvim “ područjima uz granicu sa Srbijom .

(Index)