Sve nove isprave će imati čip i za njihovo čitanje će moći da se koriste kontaktni čitači, ali i bezkontaktni, tako da će moći da im se pristupi i sa mobilnog telefona.

BEOGRAD - Od naredne godine počinje zamena postojećih ličnih karata, a sve lične karte ubuduće će imati čipove. Razlog

je to što određenom broju ljudi ističu lične karte, a pri kraju su količine koje su ranije nabavljene.

"Naš predlog će biti da se malo promeni dizajn, da bude moderniji, da se poboljšaju pre svega fotografije. Moraće da budu sa čipom jer je sve više servisa za građane čije korišćenje upravo oni omogućavaju. Imaće i takozvani dual interfejs, što znači da će za njeno čitanje moći da se koriste i stari, kontaktni čitači, ali i bezkontaktni, pa će ličnim kartama moći da se pristupa i sa mobilnih telefona", objašnjava Slobodan Nedeljković, načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u MUP Srbije.

Još jedna novina koju će imati nove lične karte je digitalni sertifikat, čime će se promeniti i njegov dosadašnji način izdavanja. Umesto dolaska u MUP, od sada će sertifikat moći internetom da se pokrenete od kuće.

"Zahvaljujući tome, preko interneta će moći da se obavljaju najrazličitije stvari i usluge, jer je on garancija da se radi o vama, a bez potpisa i pečata", objašnjava Nedeljković.

On dodaje da država treba da razvija servise koji će omogućiti korišćenje lične karte u različite svrhe.

"Tako ćete u perspektivi, zahvaljujući čipu moći da plaćate račune ili koristite ličnu kartu kao karticu za prevoz ili zdravstvenu knjižicu", objašnjava Nedeljković i dodaje da bi čak i umesto vozačke dozvole mogla da se koristi lična karta, jer svi podaci koji su na njoj postoje i u MUP-ovom sistemu.

Autor: Blic