Američka ambasada u Beogadu preselila se iz Ulice Kneza Miloša na Dedinje u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92. Nova zgrada američke ambasade, koja liči više na tvrđavu, svečano je otvorena 01. jula u Beogradu kao simbol prijateljstva i međusobne privrženosti Srbije i SAD kako su ocenili su premijer Srbije Ivica Dačić i američki ambasador u Beogradu Majkl

Kirbi. Međutim, stručnjaci iz oblasti bezbednosti smatraju da je nova građevina, u stvari, sinonim za regionalni centar CIA za Balkan.

Ukoliko niste znali, nova američka ambasada sagrađena je na mestu nekadašnjeg Maršalata (koji je bombardovan tokom NATO agresije 1999. godine), a kasnije komande Gardijske brigade i Korpusa specijalnih jedinica Vojske Jugoslavije, tik iznad ambasade Izraela i na samo par kilometara od nove ambasade Kine.

Nova ambasada sastoji se od sedam zgrada, od kojih je glavna zgrada ambasade najveća sa ukupno 14.000 kvadrata, posebnim objektom za marince, radionicom, ali i tehničkim zgradama. Još tada su stručnjaci iz oblasti bezbednosti obelodanili da je to zapravo bio sinonim za smeštaj regionalnog centra CIA za Balkan.

Na otvaranju ove američke "tvrđave" na Dedinju, presecanjem vrpce i otkrivanjem ploče, svečano su prisustvovali američki ambasador Majkl Kirbi, premijer Srbije Ivica Dačić i američki državni podsekretar za administrativna pitanja Patrik Kendi.

"U ovim istorijskim danima kada Srbija dobija datum za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), ova zgrada je simbol američke dugoročne privrženosoti Srbiji i svetlije budućnosti", rekao je Kirbi.

On je kazao da je u istoriji bilo "ne baš srećnih trenutaka" između Srbije i SAD, ali je istako da je odnos dve države sada čvrst i usmeren na prevazilaženje prošlosti. Dačić je rekao da su odnosi Srbije i SAD u stalnom usponu i da očekuje još bolje bilateralne odnose, posebno na ekonomskom planu.

"Odnos sa SAD je jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije", naveo je Dačić i zahvalio Vašingtonu na podršci za ostvarivanje punopravnog članstva Srbije u EU.

"Srbija je posvećenost evropskom putu potvrdila potpisivanjem sporazuma o principima normalizacije odnosa sa Prištinom i ostaje dosledna njegovoj implementaciji posle odluke EU u otvarnju pristupnih pregovora", kazao je Dačić.

Kendi je podsetio da je prva diplomatska misija SAD u Srbiji otvorena 1882. godine i da se tada nalazila na mestu današnjeg Kluba književnika, u Francuskoj ulici, u centru Beograda.

Prema njegovim rečima, ta misija je imala samo jednog diplomatu, koji je bio zadužen za Srbiju, Grčku i Rumuniju. Nova Ambasada SAD u Srbiji kompleks je koji se sastoji od sedam zgrada. Izgradnja je koštala 140 miliona dolara, počela je u

februaru 2010. godine, a gradilo je 1.600 radnika iz SAD, Srbije i evropskih zemalja.

Novi kompleks zadovoljava sve kriterijume "zelene gradnje" i jedina je zgrada tog tipa u regionu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i i zvaničnici Srbije, među kojima su bili i ministar za kulturu Bratislav Petković i direktor policije Milorad Veljović.

Beta| foto: Vlada Srbije