Istražujući ulogu nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u građanskom ratu u Španiji, novinar i publicista Željko Zirojević naišao je i na potpuno nepoznatu Titovu fotografiju.

Reč je o autentičnoj fotografiji koja je 1961. godine objavljena u "Zborniku španskih boraca". Knjiga je ubrzo povučena s

tržišta. Fotografija nije zanimljiva samo po tome što otkriva da je Tito bio pripadnik međunarodnih snaga u Španiji, već i zbog toga što je na njoj potpuno – go.

"Tačno je da je Josip Broz Tito 5. maja 1952. godine izjavio u američkom časopisu 'Lajf' da je jednom kratko posetio Španiju i proveo u njoj jedan dan u Madridu. Druge činjenice, koje su nesporne, i predstavljaju naučni i dokazni materijal, kazuju da je Broz radi preuzimanja i potpune kontrole KPJ morao da se oslobodi prvo Blagoja Parovića Šmita", tvrdi Zirojević, koji decenijama izučava građu novije istorije, posebno dokumentaciju vezanu za čudne likvidacije i uklanjanje najboljih kadrova OZNA, kasnije UDBA, Krcuna, Mića Mijuškovića, političku likvidaciju druga Marka, odnosno Aleksandra Rankovića...

"Blagoje Parović Šmit je bio predviđen za generalnog sekretara KPJ te 1937. godine kada je likvidiran. Josip Broz je izdao nalog da se on mora likvidirati! Kao dokaz tome jeste činjenica da je Vlajko Begović, kasnije pukovnik i nosilac partizanske spomenice, fotografisao mrtvog Blagoja Parovića na Vilja Nuela dela Kanjada (Bruneta) neposredno posle njegove pogibije! Parović je poginuo 6. jula 1937. godine kao politkomesar 13. inter-brigade. Slikan je samo nekoliko trenutaka posle ubistva i ta slika je odmah predata Josipu Brozu! Parović je slikan mrtav zato što je moralo da se dokaže Josipu Brozu da je likvidiran!", kaže Zirojević.

Umesto Parovića kao predstavnik CK KPJ u Španiji određen je Božidar Maslarić iz Hrvatske. Druga bitna stvar, prema rečima Zirojevića, jeste zvanična slika iz logora Girs u Francuskoj za inter-brigadiste, gde je snimljena slika Jugoslovena koji se kupaju. Na slici se nag vidi Josip Broza snimljen 1939. godine.

 

Nezavisne novine| foto: nezavisne.com