Svima je poznato koliko je štetno sunčevo zračenje i da se od njega treba dobro zaštiti, pogotovu leti. Međutim, pored krema za sunčanje za zaštitu kože, treba da se pribegne i određenoj hrani, ali i da se izbegavaju pojedine navike.

Svi znamo da je sunce najjače od 11 do 16 časova, pa se tad treba skloniti u neki hlad, da ne bi došlo do isušivanja kože.

Takođe znamo da je koža oko očiju najtanja i da je obavezno nošenje naočara sa širokim obodom.

Ali postoje stvari koje ne znamo a koje takođe pomažu našoj koži i našem telu tokom vrelih letnjih dana.

Pre svega, čuvajte se opekotina

Čak 50 odsto ljudi između 18 i 29 godina u prošlih godinu dana barem su jednom imali opekotine od sunca, a neki i više puta. Vodite računa posebno o deci – opekotine kod tinejdžera značajno povećavaju rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože, pokazuju istraživanja.

Izaberite pravu kremu za lice

Tokom leta koristite kremu za lice koja sadrži retinol, jer on sprečava nastanak bora, smanjuje braon mrlje i akne, i postiče proizvodnju kolagena. Dobro je kosristiti i kremu s dodatkom vitamina C i niacinamida, koji povećava sjaj i glatkost kože i smanjuje upale.

Formaldehid je štetan za kosu i kožu

Formaldehid u kremama i preparatima za kosu je kancerogen, a dovodi se u vezu i sa problemima sa disanjem, odnosno astmom, zbog čega se preporučuje njegovo izbacivanje iz upotrebe u kozmetičkoj industriji. Tražite proizvode koji ga ne sadrže.

Obojite tanjir u žuto, crveno i narandžasto

Istraživanja pokazuju da hemijski sastavi, poznati kao karotenoidi koji daju boju voću i povrću, mogu obojiti vašu kožu tako da izgleda kao da je dotaknuta sunčevim sjajem. To se odnosi na sve voće i povrće žutih, crvenih i narandžastih pigmenata.  

Zaštitite stražnji deo ruke i leđa

Ne zaboravite namazati kremom za sunčanje leđa, stražnji deo ruke i nadlanice koji će, ako ih ne negujete, pre odati vaše godine nego lice i vrat. Ruke su uvek izložene suncu, a na njih obično zaboravljamo, pa često dobiju bore i mrlje pre nego drugi delovi.

Ni dobri geni ne mogu sve sami

Čak i ako “imate dobre gene”, s vremenom navike postaju puno važnije: nemojte se izlagati najjačem suncu, koristite zaštitnu kremu kad ste na otvorenom, prestanite da pušite, umereno pijte alkohol, održavajte zdravu težinu i vežbajte. I genima treba malo pomoći.

S nekim lekovima najbolje u hlad

Lekovi za pritisak, kao i pojedini antibiotici mogu povećati osetljivost na sunce i šanse za opekotine, zavisno od tipa kože. Čak i 5-10 minuta izlaganja suncu može biti problem - zato koristite kreme s visokim SPF i ostanite u hladu ili obucite majicu.

Repelenti i kreme se ne mešaju

Ne mešajte repelente i kreme za sunčanje. Iako su sredstva protiv komaraca bezopasna, zbog krema će prodrijeti dublje u kožu pa je mogu iritirati.

Vitamini C i E su zaštitnici kože

Vitamin C i E čuvaju mladost kože, učvršćuju je i štite od starenja, što ih čini najboljim zaštitnikom mladolikog izgleda. Hrana bogata vitaminima C i E  su agrumi, bobičasto voće, orašasti plodovi, maslinovo ulje i različite semenke.

 Nakon plaže hladan, pre spavanja mlak tuš

Vruć tuš nakon izlaganja suncu nije dobar - dodatno će isušiti i zagrejati kožu, što nakon sunčanja nije dobro. Hladan tuš nakon znojenja pomaže da se donji slojevi kože rashlade i da se smanji izbijanje akni. Ali ako želite samo da se rashladite, mlak tuš je bolji, jer će hladan samo podstaći telo da se zagreje.

Što ako se ipak ‘prepečete’

Ako zbog opekotina ne možete da spavate i imate osećaj da vam celo telo gori, uzmite 400 mg aspirina ili ibuprofena na svaka četiri sata. Mažite se kremama koje smiruju kožu.

autor: VM
izvor: 24sata.hr/Novi magazin