У свом апелу за одбрану Резолуције 1244 Змаго Јелинчич Племенити упозорава на опасности од формирања тзв. војске Косова и позива чланице УН да блокирају улазак Приштине у Интерпол.

Дипломатска офанзива Србије да осујети даље покушаје заокруживања тзв. косовске државности наишла је ових дана и на снажну подршку председника евроскептичне Словеначке националне странке, Змага Јелинчича Племенитог. У свом саопштењу Јелинчич, иначе жестоки противник НАТО и ЕУ политике, објашњава зашто је неопходно спречити даљу експанзију великоалбанских сепаратиста и позива на пуну примену Резолуције 1244.

Преносимо кључне тачке апела који је тим поводом упутио најпознатији словеначки суверениста и посланик у актуелном сазиву државног парламента.

На почетку свог излагања Јелинчич истиче стратешки значај Резолуције 1244 у решавању косовског питања и подсећа на чињеницу да је према свим међународним нормама и актима УН Косово и Метохија саставни и неотуђиви део територије Србије.

„Слово Резолуције 1244 је веома јасно и оно забрањује једностране потезе који су усмерени ка издвајању Косова из државно-правног поретка Републике Србије„, истиче Јелинчич и подсећа да Приштини никада ни у једном међународном акту није признато право на формирање засебног државног ентитета. „То је чак потврдила и Бадинтерова арбитражна комисија која је јасно рекла да Косово као аутономна покрајина у саставу Србије није и не може имати право на отцепљење.“, наглашава Јелинчич.

Овај словеначки политичар указује да косовски Албанци већ читавих 20 година под туторством Брисела и кључних чланица НАТО-а покушавају да обесмисле значај Резолуције 1244 и да насилном променом стања на терену створе погодно тле за њено укидање.

„То смо видели 2004. године масовним погромом над српским народом чији циљ је био промена етничке структуре КиМ, то смо видели и 2008. године усвајањем сепаратистичке Декларације о независности, а то видимо и сада у покушајима Албанаца да мимо сагласности Београда добију оружане снаге и место у међународној полицијској организацији чиме би верификовали кључне атрибуте државности – сопствену војску и полицију, признату и на међународном нивоу.„, поручује Јелинчич.

Он указује да Приштина тиме подрива дијалог и крши елементарне одредбе Резолуције 1244, а пре свега оне које се тичу обавезе покрајинских институција да раде на повратку избеглих и расељених Срба са КиМ и на суштинској демилитаризацији и распуштању оружаних снага косовских Албанаца.

„ЕУ се обично прави глува када су у питању интереси Србије на КиМ, а када су у питању интереси косовских Албанаца ту нема изузетака – Брисел је одмах спреман да их подржи иако они, дугорочно гледано, представљају велику претњу по безбедност читавог Балкана, али и Европе.“, наводи Јелинчич који истиче да би војска тзв. Косова и улазак Приштине у Интерпол означили опасан преседан који би дестабилизовао прилике у региону.

У закључку апела позивају се све чланице Интерпола да остану доследне Резолуцији 1244 и на предстојећој седници у Дубаију стану на страну међународног права и гласају против уласка Приштине у ову организацију.

„Чланство Косова у Интерполу представљало би велики корак назад у очувању међународне безбедности и значило би да је тероризам нашао своје уточиште у међународној организацији која је најпозванија да се против њега бори.„, закључује Јелинчич.