V Celju je skupina mladoletnih državljanov Kosova napadla dva mladoletna dijaka in ju pretepla. Pri tem so enega tako hudo poškodovali, da je zaradi hudih poškodb – dvakratnega zloma čeljusti – še vedno na zdravljenju v bolnišnici. Eden od napadalcev je dijake prav tako izsiljeval za denar, na družbenem omrežju pa objavljal fotografije z orožjem in jih tako še dodatno ustrahoval.

"Dobri dve leti nazaj smo v Celju obravnavali več primerov nasilništva nad mladoletnimi osebami. Takrat smo ovadili 20-letnega državljana Kosova, ki je bil kasneje izgnan iz države," je v sporočilu za javnost zapisala predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave (PU) Celje Milena Trbulin. Od takrat do zdaj celjski policisti niso beležili izstopajočih primerov nasilja med mladimi.

V začetku decembra pa so bili obveščeni, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova napadla dva mladoletna dijaka, ju pretepla in poniževala. Pri tem so enega tako hudo poškodovali, da je zaradi hudih poškodb – dvakratnega zloma čeljusti – še vedno na zdravljenju v celjski bolnišnici.

"Pri obravnavi tega primera smo bili obveščeni, da je skupina mladoletnih državljanov Kosova dijaka, ki v bolnišnici okreva po poškodbah, in še enega dijaka napadla že v začetku aprila letos. Oba so takrat lažje poškodovali," je pojasnila Trbulinova.

Mladoletni Kosovec dijaka izsiljeval za denar

Pri zbiranju obvestil so policisti ugotovili še, da je mladoletni državljan Kosova, ki je sodeloval v pretepu, v času od septembra do konca novembra letos, najmanj enega mladoletnega dijaka v šolskih prostorih in v okolici šole izsiljeval za denar. V strahu, da ga bo osumljeni pretepel, mu je oškodovani mladoletnik večkrat izročil manjše količine denarja.

Osumljeni mladoletni državljan Kosova je na družbenih omrežjih objavljal tudi svojo fotografijo z dvema avtomatskima puškama kalašnikov v rokah in na ta način še dodatno ustvarjal strah med vrstniki in si jih na ta način podrejal.


Mladoletnega tujca so policisti zaradi sumov storitve kaznivih dejanj nasilništva, hude telesne poškodbe in izsiljevanja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor. Za kaznivo dejanje nasilništvo je zagrožena kazen do treh let zapora, za kaznivi dejanji izsiljevanje in huda telesna poškodba pa pet let zaporne kazni.

Policisti ne dopuščajo nasilja med vrstniki

"Ob tej priložnosti poudarjamo, da je vsako nasilno dejanje, ne glede na obliko, bodisi verbalno ali fizično, nad mladoletnimi osebami nedopustno, zato bomo še naprej dosledno represivno ukrepali zoper vsakega storilca, ki bo izvajal nasilje nad vrstniki," poudarja Trbulinova. Mladoletniki naj o vsakem takem ravnanju obvezno seznanijo starše, profesorje ali prijatelje in zadevo prijavijo policiji, v nasprotnem primeru namreč dajejo nasilnežem le še večji občutek moči, še svetujejo na PU Celje.
AVTOR
Ti.Š.