Хапшење словеначког министра привреде и потпредседника владе Здравка Почивалшека због малверзација око набавке медицинске опреме, потресло је словенску политичку сцену, а већина опозиције тражи одржавање ванредних избора или гласање о поверењу Влади.

Нова председница словеначких Социјалних демократа (СД) Тања Фајон, изјавила је да због скандала у вези са набавком медицинске опреме није довољна оставка министра унутрашњих послова Алеша Хојса него би требало цела влада да поднесе оставку јер више нема моралног легитимитета, преноси Хина.

– Позивам Јанеза Јаншу да да оставку и да прилику за нову владу која би одмах почела да ради и добила поверење људи – поручила је Фајон.

Како преносе словеначки медији, неки од осталих опозиционих лидера такође сматрају да је влада због малверзација око набавке медицинске опреме у епидемији Ковида-19 изгубила сваки легитимитет.

Словеначка полиција ослободила је синоћ министра економије и потпредседника владе Здравка Почивалшека, након што је ухапшен јуче и извршен претрес његове куће и канцеларије.

Оставке због тог случаја дали су министар унутрашњих послова Алеш Хојс и директор словеначке полиције, а Приватна телевизија Нова24.ТВ чији је оснивач Јаншина Словенска демократска странка (СДС) наводи међутим да су пристрасни и политички водјени поступци против Почивалшека и још неких влади блиских људи знак да „дубока држава“ припрема „државни удар“ против садашње десне владе.