У читавој Словенији једино се на реци Савињи у Цељу последњих шест година на Богојављење плива за Часни крст. Ова година није била изузетак. Шесторица храбрих пливача савладали су у подне хладну реку, уз заставе Србије и Словеније, икону Исуса Христа, али и слику Новака Ђоковића, у знак подршке српском тениском асу.

Такмичари су пливали узводно, а овогодишњи победник Дејан Моћић је бивши пливач, има тридесетак година и први је стигао до Часног крста и прошле и претпрошле године. За Часни крст у Цељу обично плива од 10 до 15 људи, али је такмичара данас било мање због хладног и лошег времена – температура Савиње била је свега 3,1 степен Целзијуса, док је ван воде била око нуле.
Ове године, за Часни крст у Словенији су пливала шесторица такмичара - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Ове године, за Часни крст у Словенији су пливала шесторица такмичара

© Фото : Спутњику уступио Душан Конда
Богојављенска трка у Словенији ове године је окупила око 300 људи, углавном Срба који живе у тој земљи. Дружимо се, спремамо храну, мало попијемо и повеселимо се, а планирамо исто и следеће године, каже за „Спутњик“ Душан Конда, председник Кајакашког клуба у Цељу.
„То је већ сад традиција, сигурно ћемо то да направимо. Дође ту и православни свештеник Горан из Цеља, одржи литургију. То је једно пријатно дружење“, рекао нам је Конда и додао да су сви они уз Новака Ђоковића и Србију.
Већ шесту годину заредом у Цељу се плива за Часни крст - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022