Posle duže, ali opravdane pauze prouzrokovane ograničavanjem okupljanja zbog pandemije korona virusa, u Frauenfeldu je održano prvo druženje ove godine u okviru projekta Serbika kafe – očuvanja srpskog jezika, pisma i kulture. U prostorijama Kantonalne biblioteke, gde se održavaju skupovi Serbika projekta, svoju nove knjigu, “Niz vodopad misli”, predstavila je pesnikinja Jelena Kostić.

Dragana Zimonjić, idejni tvorac Serbike, podseća da taj projekat postoji već dve godine i da ga podržavaju kanton Turgau i Kantonalna biblioteka.

– Podrška kantonalnih vlasti i nastojanje da iako dobro integrisani u ovdašnji sistem zadržimo i očuvamo svoj jezik, korene i kulturu od neprocenjive je vrednosti. U prethodnom periodu imali smo nekoliko književnih večeri, predavanja sa istorijskim temama, mini-koncerte, veče posvećeno Desanki Maksimović, ali i neformalna druženja. Srećna sam što ovu sezonu promocijom svoje nove knjige otvara Jelena Kostić, pesnikinja, član Udruženja pisaca Švajcarske, ali i neko čiji su doprinos u samom stvaranju Serbike, kao i celokupno angažovanje i zalaganje u napretku nemerljivi, na čemu sam joj beskrajno zahvalna – rekla nam je Dragana Zimonjić.
Lična arhiva
Anastasija i Sofija izvele su nekoliko melodija

Veče je počelo uz pozdrav, Jelena Kostić je svima koji su došli zahvalila na izdvojenom vremenu, zatim su potekli predivni stihovi iz nove zbirke pesama pod naslovom “Niz vodopad misli”.

– Ovo je moja treće knjiga po redu koja je dugo čekala promociju. Kao prva “Na talasima osećanja” i druga knjiga dečje poezije “Mali vragolani” i ova treća knjiga štampana je u Kreativnoj radionici Balkan, a mislim da sam u ovoj knjizi uz jedan ozbiljniji pristup poeziji uspela da prenesem ona najtananija osećanja koja postoje u duši žene pesnika, a samim tim i približim svoje stihove svim ljubiteljima poezije i pisane reči – rekla je Jelena na promociji.

Ostatak večeri protekao je u prijatnom druženju i u nadi da će ovakvih druženja biti još puno u narednom periodu.
Podrška mami

Pored velike ljubavi prema poeziji, Jelena je i uspešna poslovna žena, ali pre svega majka četvoro dece, koja su ulepšala promociju mamine nove knjige. Anastasija i Sofija, učenice muzičke škole, izvele su nekoliko melodija, dok je najstarija Milica recitovala stihove. Sin Dušan je bio u ulozi snimatelja, a posebnu podršku, kao i uvek, Jelena je imala od supruga Dejana.
Ovo nam je nedostajalo

– Bilo je ovo jedno predivno veče prepuno poezije, divne muzike i emotivnog druženja u kojem sam istinski uživala. Nedostajali su ovakvi događaji u proteklom periodu, a srećna sam što je baš Jelena otvorila svojom promocijom nastavak druženja u okviru Serbika kafea. Nadam se da je period normalnog života pred nama i da će ovakvih okupljanja biti još puno – kaže za “Vesti” Katarina Perović Bošnjaković, takođe pesnikinja.