Smenjeni dr Zoran Stanković (Trgovište, 9. novembar 1954 – 5 oktobar 2021) bio je srpski patolog, oficir, univerzitetski profesor i političar

Ko je general-major Milun Kokanović, načelnik Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane
Napustio ratište, pa dobio petosoban stan

BEOGRAD - Vrhovni savet odbrane imenovao je general-majora Miluna Kokanovića, za načelnika Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane na predlog ministra Prvoslava Davinića, sredinom marta ove godine. On je došao na mesto general-potpukovnika Ivana Đokića, koji je, prema pisanju medija, smenjen što je odbio da sarađuje sa podobnim, odnosno povlašćenim dobavljačima Vojske. General Kokanović u krugovima bliskim Vojsci pominjan je u nekim sumnjivim trgovinama kao v.d. pomoćnika načelnika Generalštaba VSCG.

Za Kokanovića se pričalo da je u toku sukoba u Hrvatskoj 1991. napustio pitomce i vojnike u Vojnotehničkoj akademiji u Zagrebu, a potom sa grupom drugih starešina stigao preko Mađarske u Beograd. Kokanoviću je, navodno "mrlja" u karijeri i što je prilikom zaključenja ugovora za remont vazduhoplova prednost dao privatnoj firmi ispred radnika Zavoda "Momo Stanojlović", iako su u Zavodu stručniji kadrovi. Iz vojnih krugova poteklo je i da je Kokanović umešan u ugovor o snabdevanju pogonskim gorivom Vojske SCG sa privatnikom iz RS, koji nije imao niti jednu benzinsku pumpu.

Pre nešto više od dva meseca, Kokanović se uselio u novi, petosoban stan, na Voždovcu. Za kupovinu i opremanje tog stana, na ličnu intervenciju ministra Davinića, firmi "Adoc" d. o. o. Beograd isplaćeno je više od 280.000 evra.

Izvor blizak vojnom vrhu kaže da uticaj interesnih grupa koje hoće da dobiju posao preko reda, u Vojsci SCG nikada nije bio jak kao sada.

- Oni prvo obezbede kadrove koji će da im omoguće poslove. Izbore se da ih postave na određenu funkciju i onda počinju da manipulišu njima i pritiskaju ih da im završavaju poslove - kaže izvor Glasa.

Smenio generala Zorana Stankovića

General-major Zoran Stanković, bivši načelnik VMA razrešen je dužnosti 15. aprila. Vest o smeni saopštio mu je general Milun Kokanović. Prenosimo deo intervjua koji je Stanković dao listu Svedok u aprilu ove godine.
Svedok: Kako ste i kada saznali da ste smenjeni?
Stanković: Oko 15-20 minuta pre sednice Vrhovnog
saveta odbrane.
Svedok: Od koga?
Stanković: Javio mi je general Milun Kokanović, koji je, usput rečeno, 1991. godine napustio vojsku, pitomce i starešine u Zagrebu, i preko Mađarske, sa grupom oficira pobegao u Beograd. To me vređa.
Svedok: Šta je general Kokanović sada u Vojsci SCG?
Stanković: Od pre mesec dana, načelnik sektora za materijalne resurse. Neposredno je nadređen načelniku VMA. Prvo što je uradio, kad je postavljen, napisao je predlog za moju smenu.

Izvor: GLAS javnosti Beograd
http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2005/09/20/srpski/P05091908.shtml