Beogradsko dramsko pozorište obeležiće 20. februara ulazak u 70. godinu postojanja programom koji uključuje animiranu projekciju na fasadi zgrade, izložbe fotografija i kostima i premijeru predstave "Pomorandže za zbogom". Najavljena je i promocija monografije "Sedamdeset sezona na Crvenom krstu", koja je zakazana za dan kasnije. Vizuelni spektakl - 3D mapiranje prednje fasade BDP-a povešće prisutne kao svojevrsni vremeplov kroz bitne trenutke iz istorije tog teatra putem animiranih i interaktivnih projekcija koje reaguju na zvuk i

teksturu. Spektakl traje pola sata, a osmislio ga je autorski tim Laboratorije za vizuelna istraživanja FriedLab koji predvodi Goran Balaban. Sećanje na najznačajnije umetnike i predstave BDP-a oživljeno je kroz već postavljene izložbe fotografija u velikom foajeu i hodniku i kroz postavku kostima u malom foajeu. Na Dan BDP-a biće uručene tradicionalne godišnje nagrade za umetnička ostvarenja članovima i saradnicima tog teatra, čija je prva premijera bila 20. februara 1948. godine ("Mladost otaca Borisa Gorbatova" u režiji Petra Petrovića). Nova predstava "Pomorandže za zbogom", čija je premijera zakazana za 20 sati, nastala je prema istoimenom romanu Biljane Popović, a na inicijativu direktora BDP Slobodana Ćustića, dramatizovao ga je Andrej Šepetkovski. Dramu je adaptirao i režirao Nenad Gvozdenović. U sagi o tri srpske svešteničke porodice iz Bosanske Krajine igraju: Slobodan Ćustić, Milorad Damjanović, Danica Ristovski, Anja Alač, Maja Ranđić, Miloš Petrović, Lazar Đukić, Luka Miljković, Biljana Maletić i drugi.

Biljana Popović je na konferenciji za novinare rekla da je knjiga autentična ispovest i da je će publika gledati adaptaciju njenog prvog dela koji čine sećanja njenih roditelja iz perioda od početka 20. veka do pedesetih godina. Ona je dodala da je to lična drama, antifašistička, ljubavna, tragična, u kojoj je kroz sudbinu tri porodice ispisana sudbina srpskog naroda van granica države. "Gvozdenović je moju priču pretvorio u strašnu bajku. Biće to jedna epska drama", istakla je Popović.

Gvozdenović je kazao da je plakao čitajući najpre roman, a zatim i dramu, i da je rešio da, radeći na predstavi, sledi emocije koje je ta priča probudila u njemu. "Bilo je strepnje da ne pređemo u patetiku, ali mislim da smo pronašli pravu meru, pustili smo suze gde treba i pustili smeh da izađe iz tih suza", rekao je on, dodavši da su kroz formu bajke pokušali malo da ublaže tešku priču i ono što je istorija ispisivala na prostorima bivše Jugoslavije. Glumci su složni da su "Pomorandže za zbogom" teška priča koja se tiče svih, jer je svaka porodica imala slično iskustvo, ali da govori o ljubavi i praštanju.

BDP će obeležiti jubilej i monografijom "Sedamdeset sezona na Crvenom krstu" koju su priredili glumac Savo Radović i dr Nikola Bjelić. Prethodna monografija, objavljena povodom 60 godina BDP-a, samo je dopunjena najbitnijim činjenicama, a prema rečima Radovića, u prvi plan su stavili lični pristup, tekstove pisane specijalno za ovu priliku.

Monografija tako sadrži 42 svedočenja ljudi koji su radili ili još uvek rade u BDP-u, od Renate Ulmanski, jedinog živog člana najranijeg ansambla tog teatra, i Vlaste Velisavljevića, koji se nešto kasnije priključio, preko značajnih reditelja kao što je Egon Savin, scenografa Geroslava Zarića, kostimografa Milanke Buce Berberović pa sve do dekoratera, biletara, sekretarice, inspicijenta. Sam Radović napisao je 25 priča koje je nazvao "teatrarije", koje počinju dok je još kao student gledao predstave u BDP-u, pa sve do prošlogodišnje slave pozorišta Male Gospojine. Knjiga sadrži i tri sudije o pozorištu od kojih je jednu pisao sam Radović i to je, kako je rekao, "pogled iznutra", dok je Nikola Bjelić napisao tekst o BDP-u u 21. veku.

Tu su i pesme Vesne Čipčić, Andreja Šepetkovskog i Tome Kuruzovića. Bjelić je dodao da je njihova monografija dramaturški uzbudljiva, pisana sa puno emocija, te da je namenjena svima a ne samo stručnoj javnosti. U prilog tome govori i tekst glumice Pauline Manov, koja je napisala priču "Vračarski specijalitet za celo gledalište", kao kulinarski recept o tome kako doživeti to vračarsko pozorište. Pored štampanog, monografija će imati digitalno izdanje, koje će publika moći da vidi na tri punkta sa tabletima u foajeu BDP-a.

Još četiri premijere

Do kraja sezone na Sceni "Rade Marković" u BDP-u biće premijerno izvedene tri predstave. Pored "Pomorandže za zbogom" Biljane Popović u dramatizaciji Šepetkovskog i režiji i adaptaciji Nenada Gvozdenovića, tu su i bajka "Iz života insekata" Karela Čapeka u režiji Ivana Vukovića i groteska sa elementima satire "Totovi" Ištvana Erkenja u režiji Ljiljane Todorović. Na Maloj sceni publiku očekuju dve komedije - komad "Moj deda je aut" Dušana Jankovića u režiji Đurđe Tešić o prihvatanju sopstvene seksualnosti i predstava "Kurcšlus" po tekstu i u režiji Milene Pavlović o muško-ženskim odnosima, stereotipima i neophodnosti ljubavi.

Piše: M. K.